[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Din morsa också!


Din morsa också!
(Y tu mamá también)

"Jag har sju intressen: sex och öl" stod det ibland på roliga t-shirts som man kunde köpa på marknader under 80-talet.
Byt ut öl mot braja, så har vi huvudpersonerna i den mexikanska filmen "Din morsa också!" i ett nötskal.

Ur filmen "Din morsa också!"
Diego Luna och Gael Garcia Bernal i filmen "Din morsa också!"
© Folkets bio

Julio och Tenoch är två tonårskillar som bor i Mexiko City.
Tenochs pappa är en rik och skrupelfri höjdare och de båda kompisarna lever rätt obekymrade slackerliv i övre medelklassmiljö.
De slappar, röker på och har sex med sina flickvänner. Men när tjejerna åker iväg till Italien för att stanna några veckor tar det inte många minuter förrän den sexuella frustrationen tar överhanden, och snart börjar killarna söka efter substitut.

På en av faderns societetsfester träffar Tenoch sin några år äldre kusin och hans vackra hustru Luisa. När Julio och Tenoch försöker få Luisa att följa med dem på en bilresa till en påhittad strand kallad "Den himmelska munnen" verkar hon till en början inte vara särskilt intresserad.
Men när Luisas man några dagar senare avslöjar att han varit otrogen blir läget plötsligt ett helt annat. I ett försök att lämna honom, och vardagen, bakom sig tackar Luisa ja till grabbarnas erbjudande.

"Din morsa också!" utvecklas till en ganska lättviktig roadmovie om de två kåta slynglarna Tenoch och Julio samt den betydligt mognare och mer erfarna Luisa, som dock visar sig vara tämligen sexfixerad även hon.
Tillsammans styr de iväg mot en strand som inte finns - hon på flykt undan den bistra verkligheten och killarna med hopp om att kunna förföra henne.
Hela filmen är egentligen en bagatell, men en bitvis underhållande sådan.
Att handlingen i så hög grad kretsar kring sex känns emellanåt lite spekulativt och ytligt, men samtidigt får vi så småningom en viss förståelse för en del av de inblandades handlingar. De tre huvudpersonerna är alla ytterst ohämmade och frigjorda, nästan på gränsen till översexuella. Det underlättar naturligtvis relationsintrigens snabba framåtskridande, men känns däremot inte alltid helt trovärdigt.

Den lätt svajiga handkameran och de enkla miljöerna ger ett spontant och okomplicerat intryck som bidrar till att sätta fokus på människorna.
Men flytet i berättandet stannar upp när vi då och då får höra en allsmäktig berättarröst som avslöjar vad som rör sig i huvudet på personerna, vad som kommer att hända, eller vad som har hänt.
Det känns ofta inte särskilt intressant och kunde gott ha skippats eller åtminstone begränsats avsevärt.
På det stora hela kan man beskriva "Din morsa också!" som en erotisk ungdomsskildring där ämnen som livserfarenhet, mognad, könsidentitet och osäkerhet tas upp och avhandlas, om än med något av en klackspark.
Filmen ger inte många bestående intryck, men fungerar ändå som en roande snabbvisit i ett par hormonstinna tonåringars nyckfulla verklighet.

Innehållsförteckning:
Sex
Gräs
Öl
Bil
Strand

Svensk premiär: 20 december 2002


Albin Valsinger : 02-12-19


 
> maila crew@bulldozer.nu