[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Dirty pretty things


Dirty pretty things

Den engelske regissören Stephen Frears har förut tagit sig an en ganska blandad repertoar. Allt från "High Fidelity" &"Farligt begär" till"The Snapper" & "Min sköna tvättomat". Den senaste filmen på listan är "Dirty Pretty Things". Det är en samhällskritisk och ganska tragisk historia om illegala invandrares rättslöshet, men samtidigt en livfull och underhållande historia med ett färgstarkt persongalleri.

Ur filmen  "Dirty pretty things"
Senay (Audrey Tautou) och Okwe (Chiwetel Ejiofor) i "Dirty pretty things"
© Miramax

Handlingen kretsar i huvudsak kring det halvruffiga hotellet Baltic nånstans i London. I den miljön öppnas dörren till en värld av "osynliga människor", som jobbar och lever jämsides med stadens övriga befolkning utan att egentligen finnas.
Den illegale invandraren Okwe (Chiwetel Ejiofor) jobbar både som taxichaffis och hotellportiär, men sitt egentliga yrke, läkare, får han dock bara praktisera när chaffiskollegorna behöver medicineras mot gonorré.
På hotellet jobbar också den turkiska städerskan Senay (Audrey Tautou från "Amelié från Montmartre") som motvilligt upplåter sin soffa till Okwe när han inte har nånstans att bo. Deras till en början ganska distanserade relation utvecklas dock mer och mer då Okwes förflutna gör sig påmint.
Under ett av sina nattpass hittar han tecken på att någon blivit dödad på ett av hotellrummen, men när han tar upp saken med sin slemmiga chef Sneaky (Sergi López) möts han av totalt ointresse. Att ta kontakt med polisen är uteslutet eftersom han då skulle få immigrationsmyndigheten efter sig. I samma stund som Okwe börjar leta efter sanningen på egen hand sätter han igång en serie händelser som påverkar både honom och Senay.

Det är verkligen en annan värld som målas upp i Frears film.
En värld där pengar kan köpa precis allt och inget är heligt.
Okwe slåss för att slippa sälja sig, men har svårt att hantera att den drömmande och naiva Senay blir av med sin oskuld, både bildligt och bokstavligt talat.

Bra skådespelarinsatser och en tänkvärd historia, som dock inte alls saknar komiska vändningar eller intressanta bifigurer. En personlig favorit är Okwes filosoferande och schackspelande vän, obducenten Guo Yi (Benedict Wong), som lyckas verka som en liten mysfarbror där han huserar över sina lik.

Innehållsförteckning:
En rysk dörrvakt
En spansk hotellchef
En turkisk städerska
En kinesisk obducent
En afrikansk taxichaffis
En lycklig hora
Ett stopp i toaletten
Drömmar
Kärlek


Svensk premiär: 26 september 2003

Mia Gustavsson : 03-09-25


 
> maila crew@bulldozer.nu