[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Elementarpartiklarna

Elementarpartiklarna
(Elementarteilchen)

Ett tyskt drama med den avskräckande kliniska titeln "Elementarpartiklarna" kommer förmodligen inte att locka någon större publik till biograferna. Men nu får alla som känner att de har överdoserat pirater, tecknade bilar och Adam Sandler chansen att frossa i lite känslomässig frustration, ångest och hämmad sexualitet.

Ur filmen  "Elementarpartiklarna"
Filmen baseras på en kontroversiell roman av Michael Houellebecq.
© Non Stop Entertaintment

"Elementarpartiklarna" handlar om två halvbröder, Michael (Christian Ulmen) och Bruno (Moritz Bleibtreu). Vid en första anblick tycks de vara olika som natt och dag, men efterhand visar de sig ändå ha en del gemensamma beröringspunkter.

De har växt upp under vitt skilda förhållanden, men bägge tycks sakna en trygg grund att stå på – något som förmodligen delvis kan skyllas på deras rotlösa och tämligen känslokalla mor.

Mattesnillet Michael har blivit forskare inom biologi och genetik, medan Bruno är en otillfredsställd och livstrött lärare. Brunos osäkerhet och frustration tar sig uttryck i författandet av rasistisk propaganda och sexuella fantasier. Michael har istället blivit introvert, gräver ner sig i sitt arbete och har stora problem med fysisk kontakt och mänskliga relationer.

Filmen börjar med att Michael säger upp sig från sitt jobb för att få mer tid att fördjupa sig i sin genforskning. Samtidigt ser vi hur Bruno, vars äktenskap är på väg att haverera, misslyckas med att förföra en av sina elever.
Båda bröderna har oberoende av varandra nått varsitt vägskäl och handlingen följer dem bägge, var för sig och tillsammans, medan de kommer underfund med saker om sig själva och sin bakgrund.
Michael återförenas bland annat med sin ungdomskärlek Annabelle (Franka Potente) och Bruno träffar en själsfrände i den sexuellt utåtagerande Christiane (Martina Gedeck).

Det här är dock inte en film som bjuder på enkla lösningar och genomlyckliga slut. Regissören Oskar Roehlers manus bygger på en kontroversiell roman av Michel Houellebecq, och även om filmens ton visserligen sägs vara bra mycket lättare än förlagans så gör det den knappast till någon solskenshistoria.
Men samtidigt innehåller den partier som inger visst hopp om huvudkaraktärerna och deras livsöden, och i somliga scener kan man nästan skönja en kolsvart humor à la Todd Solondz.

Allt som allt resulterar det hela i en mycket välgjord film; agerandet är bitvis strålande och i synnerhet imponerar Moritz Bleibtreu i rollen som den psykiskt instabile Bruno. "Elementarpartiklarna" utvecklar sig till en udda filmupplevelse som dröjer kvar i tankarna.

Innehållsförteckning:
Arv och miljö
Bekymmersamma relationer
Sex
Kärlek
Psykisk ohälsa

Svensk premiär: 13 oktober 2006

Albin Valsinger: 06-10-12


 
> maila crew@bulldozer.nu