[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]Tjockhudings-surfa:
> Filmens hemsida

Läs mer:
> Tillbaka till filmarkivet

>> sett - film - recension - Elephant

Elephant

"Bowling for Columbine" gav en insikt i den galna amerikanska vapenkulturen, och kopplade samman den med den tragiska händelsen vid Columbine High School.
Gus Van Sants "Elephant" skulle gott och väl kunna beskrivas som filmatiseringen av vad som hände den där dagen då två elever sköt ihjäl tolv elever och en lärare.

Ur filmen "Elephant"
Vilken amerikansk high-schoolstereotyp är du då min vän?
© Sandrew Metronome

I "Elephant" får följa ett antal elever en till synes vanlig dag i en amerikansk high school. Helt olika personligheter med olika plats i tillvaron, men med det gemensamt att de alla går på samma skola. Vi har fotokillen, den mobbade mesen, de balla brudarna och killen med problem hemma och så vidare.
Ett tvärsnitt över helt vanliga ungdomar. Två ytterligare till synes helt normala ungdomar ska visa sig vara allt annat än normala.

Filmen är uppbyggd så att man som betraktare får se sekvenser ur varje persons dag, och alla händelser utspelar sig samtidigt. På grund av detta förstår man som betraktare ganska tidigt var det hela ska sluta. Det är inte på något sätt uttalat att det skall föreställa Columbine, men tillvägagångssättet hos de två gärningsmännen i "Elephant" är i stort sätt identiskt med Columbine-massakern.

Jag hade väldigt höga förväntningar på "Eelephant".
Dels eftersom ämnet är aktuellt och för att det är regissör Van Sant, men också för att filmen vann guldpalmen i Cannes förra året. Dock måste jag säga att jag blev besviken, även om filmen är bra.
Det är bra filmat, men man tröttnar på det ständigt återkommande temat då kameran filmar nacken på de olika personerna allt medan de går genom skolans korridorer. Samtliga elever spelas av amatörer. Jobbet de gör är helt fantastiskt bra, och resultatet känns väldigt äkta och snuddar vid en dokumentär känsla. Det är lite "Kids"-känsla över "Elephant", och minns jag inte helt fel har Gus van Sant och Larry Clarke samarbetat tidigare.

Det jag vänder mig mest emot är att filmen mest verkar har som syfte att visa och informera om hur det faktiskt har gått till på flera amerikanska skolor de senaste åren. Visst, det syftet är väl så gott som något och det väcker onekligen tankar, men vid det här laget tycker jag nog att de flesta borde känna till de ständiga våldsutbrotten med barn som tar till vapen som de kommit över alldeles för lätt. Inte minst efter "Bowling for Columbine".
Det görs inga som helst försök att försöka hitta anledningar eller orsaker, och resultatet blir att man lämnar salongen med en uppgiven känsla, grubblerier och hårdpunchad mage.

Innehållsförteckning:
Bra amatörskådisar
Ett brännhett ämne
Ungar köper bössor på postorder
Ungar löper amok
Columbine-massakern filmatiserad

Svensk premiär: 23 januari 2004

Olle Lindkvist : 04-01-23


 
> maila crew@bulldozer.nu