[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Emperor's club


Emperor's club


"The palace thief" är en bok av Ethan Canin.
Som så många böcker förr har denna nu filmatiserats.
Filmen som bygger på boken heter "Emperor's club" och handlingen utspelar sig 1972 på skolan St. Benedíct, en dyr privatskola för rika familjers söner.
Oscarsbelönade Kevin Kline spelar läraren William Hundert som i sitt klassrum år efter år mestadels lär eleverna om romarrikets uppgång och fall.

Ur "Emperor's club"
Kevin Kline som William Hundert i "Emperor's club"
© SF

Alla elever är flitiga, respektfulla, och mycket ambitiösa.
De ska till väluppfostrade och hunsade elever för att lära sig allt om romarriket utan att ifrågasätta.
Denna idyll, ur lärarens synpunkt, förstörs då Sedgewick Bell (Emile Hersch) kommer till klassen. Sedgewick underminerar Hunderts auktoritet, ifrågasätter öppet undervisningen och får förstås med sig andra elever på tokigheter.
Hundert som inte är van med sådant beteende i sitt klassrum försöker nå fram till Sedgewick då han tycker sig se potential hos honom. Det börjar med rätt harmlösa försök, men i slutändan fattar Hundert beslut som kommer att följa honom under tjugofem år då filmen knyts ihop i våra dagar.

Filmer i skolmiljö är inte ovanliga på duken.
Allt från kultklassikern "Deltagänget" till "Lust och fägring stor" har givit åskådaren inblick i skolvardagen såsom regissören tänkt sig den.
En del av alla dessa filmer har varit mycket bra medan andra varit slöseri med tittartid. "Emperor's club" lägger sig någonstans mitt i mellan, kanske till och med lite högre än så. Den påminner inte så lite om "Döda poeters sällskap", men når inte riktigt dit. Bland annat kan det bero på att filmen just påminner så mycket om "Döda poeters sällskap".
I båda filmerna är läraren i fokus. Båda framställs som varma och sympatiska människor, trots sina olikheter.
Kevin Kline
spelar traditionalisten medan Robin Williams var nytänkaren. Eleverna i båda filmerna gillar sin lärare. En krävande far finns också med i bilden, vilket är avgörande, även om det inte får lika tragiska följder i "Emperor's club" som i "Döda poeters sällskap".

Gott skådespeleri och en del allvar att tänka på kryddat med lite humor gör i alla fall "Emperor's club" sevärd.
Skönt också med en lågmäld film berättad i lugnt tempo utan massa spektakulära scener. Det passade mig bra just vid det här tillfället.
Slutligen, så fastnade jag speciellt för de delar i filmen som spelar på hur en liten ynka poäng, en ändrad bedömning på ett prov, kan betyda så mycket för framtiden.
Något för en lärare att tänka på. Är det ett ansvar som jag skulle vilja ta?

Innehållsförteckning:
Han från "Loverboy" och "Can´t buy me love" (Patrick Dempsey)
Han från "A fish called Wanda" (Kevin Kline)
Han som spelar Clayton Webb i i TV-serien "På heder och samvete" (Steven Culp)
Han från "Scarface" (Harris Yulin)

 

Svensk premiär: 27 juni 2003

Jörgen Krüsell : 03-06-26


 
> maila crew@bulldozer.nu