[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Enigma


Enigma

Neurotiske mattegeniet Tom Jericho (Dougray Scott) återvänder till sin militära postering vid Storbritanniens kodknäckarcentral Bleatchly Park. Här har han jobbat med att knäcka tyska rikets hemliga kod Enigma. Han har också haft ett förhållande med den mystiska Claire (Saffron Burrows) som även hon jobbar vid centret.
När förhållandet tog slut bröt Tom ihop och entledigades.
Nu har tyskarna bytt kod för sina ubåtar och återigen behövs ett geni.

Filmaffisch "Enigma"Den fala Claire är däremot spårlöst försvunnen.
Hon har packat sin väska och bara gått upp i rök.
Dessutom misstänker man att det finns en läcka inom kodknäckargänget på Bleatchly Park.

Allt är upplagt för en spännande film men regissören Michael Apted, också regisserat bland annat "Nell" och "The World is not Enough", vill lite för mycket.
Det är bitterljuva kärleksminnen, det är en spirande romans mellan Tom och Claires rumskamrat Hester (Kate Winslett), det är en mordhistoria och det är ett krigsdrama där en fasansfull hemlighet är på väg att uppdagas.
Som publik kastas man mellan att köpa konceptet och att bli uttröttad.

Den tyska enigma-koden har ju varit på den vita duken tidigare.
Närmast tänker jag på "U-571" där man ju fick för sig att det var amerikanerna som räddat världen undan brunskjortorna genom att lägga vantarna på en enigma-maskin.
I Enigma har man också tagit sig olovliga friheter med historien.
Tom Jericho hävdas vara geniet bakom den stora proto-dator som används för att dechiffrera enigmakoden. Alla som kan sin världskrigshistoria eller för den delen datorhistoria vet att den äran rätteligen tillfaller Alan Turing.
Men han var ju öppet homosexuell och därför inget man vill ha med i en film, eller hur?

Detta till trots är inte Enigma en helt igenom dålig film, bara halvkass.
Om manusförfattaren Tom Stoppard, med höjdare som "Brazil" och "Shakespeare in love" men även floppar som "Medicine Man", bara vetat vad han ville hade filmen klivit upp ett par pinnar.
Skådespelarna är duktiga och till skillnad från i helylleamerikanska världskrigspekoraler som "Pearl Harbor" så ser alla i den här filmen härligt sunkigt brittiska ut. Inte ett stomatolleende eller en välvaxad frisyr så långt ögat kan nå.

Men tyvärr, det som kunde varit en närvpirrande thriller, ett storslaget kärleksdrama eller en intressant historisk skildring blir till en ganska så fadd pytt i panna med andra världskriget som bakgrund.
Med tanke på vilka filmer som finns på repertoaren just nu så blir det här en film man bara ser om man redan betat av "Apocalypse Now Redux", "Moulin Rouge", "Shrek" och de andra mycket bättre alternativ som finns.

Innehållsförteckning:
Excentriska "nördar" från tiden innan datorer och Star Trek
Vackra kvinnor som är "nördgroupies"
Slemmiga kontraspionageagenter
Ubåtar
Andra världskriget (på ett litet hörn)

Svensk premiär: 19 oktober 2001


Harald Åberg : 01-10-17


 
> maila crew@bulldozer.nu