[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Natt på museet

Natt på museet
(A night at the museum)

Dags för en ny komedi på biograferna med bland andra Ben Stiller och Owen Wilson i rollerna. Men "Natt på museet" kan lika gärna ses som ett äventyr för barn eller en reklamfilm för Naturhistoriska museet.

Ur filmen "Natt på museet"
Vaxdockan Teddy blir livs levande varje natt på museet och är en av dem som gör jobbet svårt för nattvakten Larry (Ben Stiller).
© Twentieth Century Fox

Det finns filmer där storyn är av underordnad betydelse.
Och så finns det filmer som "Natt på museet" där den inte spelar någon som helst roll.
Larry Daley (Ben Stiller) är en misslyckad uppfinnare och mångsysslare som tvingas skaffa ett regelbundet jobb för att kunna behålla sin del av vårdnaden av sonen Nick.
Det enda som finns tillgängligt för en misslyckad uppfinnare och mångsysslare är nattvakt på museet och Larry tar motvilligt jobbet. Väl där visar det sig att alla museiföremålen får liv på natten och att de inte är lätta att handskas med visar sig snabbt.

Något mer behöver man inte veta, för något mer finns egentligen inte att veta. Hela filmen är uppbyggd kring de märkliga, dråpliga och ibland farliga situationer som kan hända när man som ensam nattvakt måste tampas med dinosaurieskelett, lejon, miniatyrcowboys och den blodtörstige Attila.

Problemet med dessa situationer, och filmen i sin helhet, är att de är såpass olika både vad gäller innehåll och målgrupp.
Långa scener där Larry blir jagad av vilda djur, dinosaurieskelett eller olika sorters krigare och ganska simpla slapstick-skämt roar inte mig, men är säkert underhållande för barn. De mer "vuxna" skämten är å andra sidan bitvis riktigt roliga och de många birollerna lyfter filmen. Robin Williams ger lite substans till vaxdockan av Theodore Roosevelt och Ricky Gervais (från TV-serien "The Office") gör en underbar, men liten, roll som museichef. Roligast är dock kanske gnabbet mellan ledarna för de historiska miniatyrdockorna - Owen Wilson som cowboy och Steve Coogan som romersk general.

I slutänden blir "Natt på museet" en film som inte riktigt vet på vilket ben den ska stå. Är det en komedi för vuxna, ett äventyr för barn eller en perfekt familjefilm?
Svaret är väl att den lyckas lite halvdant med allt, men barn lär uppskatta tanken på ett museum där föremålen får liv och det skulle inte förvåna om Naturhistoriska museet får lite nya besökare.
Så som reklamfilm är den nog inte så dum ändå.

Innehållsförteckning:
Mycket springande
Lillgammal son
Irriterande apa
Stridande miniatyrgubbar
Apport!

Svensk premiär: 2 februari 2007

Axel Roos: 07-01-02


 
> maila crew@bulldozer.nu