[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Eureka


Eureka

En galning kapar en buss och hinner döda flera av passagerarna innan polisen lyckas oskadliggöra honom.
I den japanska filmen "Eureka" får vi följa de människor som överlever dramat, och se hur de klarar av att leva vidare efter den traumatiska upplevelsen.

Ur filmen "Eureka"
© Folkets bio

Regissören och manusförfattaren Shinji Aoyamas film är drygt tre och en halv timme lång, och det kan möjligen avskräcka en och annan från att se den.
Men det vore väldigt synd.
"Eureka" behöver sin långa speltid, och dessutom rusar timmarna faktiskt iväg rätt bra trots filmens ganska långsamma tempo.

Vi får följa kapardramats tre överlevande - busschauffören samt två unga syskon, en pojke och en flicka - och bevittna hur de försöker hantera de stora förändringar och inre kriser som den fruktansvärda händelsen har lett till.
Två år efter busskapningen har det mesta i livet förändrats för de tre huvudpersonerna.
När deras vägar åter igen korsas finner de stöd i varandra, och starka band uppstår på grund av deras gemensamma erfarenheter.

Berättad med stor värme och ett enastående foto, tar "Eureka" oss med på en inre - och så småningom även en yttre - resa genom de inblandades upplevelser, minnen och erfarenheter.
Och då alla naturligtvis har påverkats starkt av det inträffade, tar sig detta olika uttryck under resans gång.
Filmen utvecklas till en berättelse om hur något oväntat och fasansfullt kan förändra både oss själva och hela vår tillvaro.
Men den handlar också om att hitta tillbaka till livet och om att tvingas anpassa sig till en vardag som inte har mycket gemensamt med den man är van vid.

Shinji Aoyama berör djupt tragiska ämnen, och gör det med en sådan innerlighet och empati att de griper tag och tvingar till eftertanke.
Men filmens handling är för den skull inte nattsvart, utan innehåller många små ljusglimtar som bidrar till att man som åskådare aldrig känner sig överväldigad av elände.

Så mycket mer vill jag faktiskt inte avslöja eftersom jag tror att filmupplevelsen blir starkare ju mindre man i förväg känner till om själva handlingen.
Men för dem som sedan tidigare har ett intresse för japansk film kan nämnas att busschauffören spelas av Koji Yakusho, huvudrollsinnehavaren från den kritikerrosade "Ålen" från 1997.

Återstår så bara en uppmaning: Gå och se!

Innehållsförteckning:

För dem på duken:
Traumatisk upplevelse
Förändrade livssituationer
Sorg och tragik
Glädje och värme
Hjälp att gå vidare

För dem i salongen:
Engagerande handling
Stark dramatik
Gripande personporträtt
Vackert, stillsamt foto

Svensk premiär: 15 mars 2002


Albin Valsinger : 02-03-14


 
> maila crew@bulldozer.nu