[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - bio - recension - Evolution


Evolution

En meteor som landar i Arizona visar sig innehålla en främmande livsform, med en häpnadsväckande fart förökar sig organismerna och muterar. På bara ett par timmar har de hunnit längre än det tog jordens liv 200.000 år att utvecklas.
Ett par collegelärare med siktet inställt på Nobelpriset försöker hemlighålla upptäckten men snart har de onda militärerna tagit över och med sedvanlig ointelligens försökt lista ut något om de främmande livsformerna.

Ur filmen "Evolution"
David Duchovny och Julianne Moore i "Evolution"
© Dreamworks

Allt detta skulle kunna vara bra.
Ivan Reitman gjorde Ghostbusters, som är en av mina favoritfilmer från åttiotalet, men Evolution påminner mer om Ghostbusters II.
Det är ännu en i raden av filmer som inte borde ha gjorts. Varje karaktär i filmen, från Orlando Jones "funkige" svarte lärare via David Duchovnys före detta militärforskare till Julianne Moores outhärdligt snubblande hälsonämdsexpert har skapats för maximal komisk bieffekt.
Detta medför att filmen blir helt outhärdlig.

Inte någonstans får man vila sig från ett lamt skämt eller en sexuell anspelning.
Eftersom filmen är gjord så att säga post-Farrelly har man kladdat på en hälsosam dos med analhumor.
"Sånt gillar ju kidsen," tycks bolagscheferna resonera.
Jag är förvisso inget Kid men om jag behöver se en amöba med anus en gång till i mitt liv ringer jag biologiska instutitionen och ber dem piska manusförfattaren. Amöbor är encelliga varelser, de har inget så specialicerat som ett avfallshanteringssystem.

Sen är det ju ett par saker till som kidsen gillar.
Feta människor i roller där de framstår som väldigt korkade, jag vet att jag har sagt det förut men jag betackar mig fördummande stereotyper.
"Ok, analskämt och tjockisar, bra. Har vi något mer som kidsen gillar," frågar den stenrike producenten på det amerikanska filmbolaget.
"Vi kan ha en riktigt korkad men snygg kille, och en tjej som bara tänker på utseendet," svarade Reitman.
Och så blev det. Sean William Scott från "skojiga" publiksuccéer som Dude Where is my Car och American Pie fick en utfyllnadsroll som korkad men rolig kille.

Vid det här laget har jag personligen givit upp hoppet om att filmen skall vara det minsta rolig och blev därför bara milt förvånad över fis och analskämten av gigantiska proportioner som serverades i slutet av filmen.
Enda positiva omdömet av den här filmen må vara den totalt ogenerade produktplaceringen för ett välkänt mjällschampo som är så plump att den kan tänkas ha varit ironisk.
Jag tror det fanns ett budskap någonstans i den här filmen men det kokade bort i min vrede av att ha tvingats se skiten. Bättre än både Pearl Harbor och Skojar du eller? men fortfarande så dålig att jag vill ha skadestånd från distrubutören för mentalt lidande.
Om Ivan Reitman ändå hade slutat göra film efter Ghostbusters så man kunnat minnas honom på ett trevligt sätt.

Innehållsförteckning:
En träig fd Arkiv X-kille
Godkända digitaleffekter
Insekter
Blå apmänniskor
Söta djur som bits
Äckliga djur som bits
Ett vråldåligt manus
Inget som helst av värde

Svensk preimär:18 juli 2001


Harald Åberg : 01-07-20


 
> maila crew@bulldozer.nu