[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Brandväggs-surfa:
> Filmens hemsida

Läs mer:
> Tillbaka till filmarkivet

>> sett - film - recension - Firewall

Firewall

Sen "Vittne till mord" och "Jagad" har Harrison Ford inte gjort mycket minnesvärt. "Firewall" är inte så usel som befarat, men allt i filmen har setts förut. Både i bättre och sämre version.

Ur filmen "Firewall"
Fru, barn och en purken Stansfield.
© Foto: Diyah Pera/Warner Bros.

Filmen handlar om datasäkerhetsexperten Jack Stansfield (Harrison Ford) som jobbar på bank. Hans liv är den amerikanska drömmen personifierad och lätt kräkfärdig blir jag av den inledande frukostflingereklamen där lyckliga familjen med hemmafrun visar sig i all sin låtsasprakt.

Lyckan varar inte länge.
Frun och de två barnen blir gisslan i lyxhuset och elaka skurkar tvingar Jack att försöka fixa pengar till dem på elektronisk väg. Så medan övriga familjen hotas till livet av ett gäng skurkar tvingas Jack Stansfield gå till jobbet som vanligt fast hårt belamrad med diverse övervakningsgrejor så elakingarna ska kunna följa alla hans steg.
Det innebär allt från små kameror till mikrofoner. Allt detta besvär från skurkarnas sida går alltså ut på att den hårt prövade säkerhetsexperten nu måste göra inbrott i sin egen banks datasystem om inte familjen ska dödas. Regnet öser ner och Seattle suger, om Stansfield får bestämma.

Filmen bjuder inte på mycket nytt, men roar ändå för stunden, även om jag inte direkt bryr mig om vad som händer de olika karaktärerna.
Allt har gjorts förut både med bättre och sämre resultat, så för en svenne som mig i mittfåran passar det här bra.
Lite av varje, men egentligen inte mycket av någonting.

Som gammal bakåtsträvare undrar jag ju var mister Fords succéer är. Kommer det inget mer i stil med utsökta "Jagad" och suveräna "Vittne till mord"? Är allt denna gamle succéskådis ska ägna sig åt i fortsättningen endast lättuggat och ljummet utan vidare bestående intryck?
Trist, kanske dags att bara luta sig tillbaka och konstatera att det bästa redan gjorts av Ford?

Det borde gå att vänta sig mer när herr Loncraine från alla tiders TV-serie "Band of brothers" sitter i regissörsstolen. Man får en thriller, trygg som en Sibyllaburgare, men större tuggutmaning erbjuda inte här.
Indiana Jones och Han Solo, var är ni? Jag saknar er…

Innehållsförteckning:
Nötallergi
MP3
GPS

Svensk premiär: 21 april 2006

Jörgen Krüsell : 06-04-21


 
> maila crew@bulldozer.nu