[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Harry-surfa:
> Filmens hemsida

Läs mer:
> Bulldozers filmarkiv

>> sett - film - recension - Harry Potter och den flammande bägaren

Harry Potter och den flammande bägaren
(Harry Potter and the Goblet of Fire)

Allas vår Harry blir allt äldre och erfarnare, och den onde Voldemort blir bara allt mer ond och förslagen.
I den senaste Potterfilmen (baserad på den förrförra Potterboken) så har ondskans mörke herre tagit fysisk form och Harry är i större fara än någonsin.
Ur filmen "Harry Potter och den flammande bägaren"
Ovan: scen ur "Harry Potter och panelhönans förbannelse".
Nedan: scen ur "Harry Potter och bildpubliceringsavtalet"
© 2005 Warner Bros. Ent.
Harry Potter Publishing Rights © J.K.R.

Harry Potter characters, names and related indicia are trademarks of and © Warner Bros. Ent. All Rights Reserved.

Den som har missat fenomenet Harry Potter vid det här laget har förmodligen ingen aning om vad Suduko är, hörde aldrig talas om Rubiks kub, känner någon som känner någon som nåtts av ryktet om elden och lever mest troligt kvar på samlarstadiet.

Eftersom stenåldersfolk i Borneos jungler inte tillhör gruppen av läsare som Bulldozer har lyckats definiera så känns det som en mer ingående förklaring av Harry Potter och hans magiska verklighet inte är särskilt nödvändig.

Den fjärde Potterfilmen är, i en inte allt för förvånande tendenskurva, mörkare än sina föregångare. Harry blir lite vuxnare och hans värld blir lite mer hotad. Den ständigt utbytbara posten som lärare i försvar mot de mörka arterna har ny fyllts av en vindögd galning med puckelrygg och ett galet roterande porslinsöga (förtjänstfullt gestaltad av Brendan Gleeson).

Ramhandlingen är att Hogwarts är värd för den stora magiskoletävlingen där de tre stora magiskolorna möts, representerade av sina bästa elever. Genom onda ränkers försorg blir Harry utvald att delta trots att han är på tok för ung. Allt medan han plågas av sin oförmåga att få en dejt till julbalen och sina återkommande mardrömmar om lord Voldemort.

I övrigt är allt som det brukar. Lite Hogwartsmiljöer, Hermione är beskäftig som vanligt och Ron är lika tafatt som alltid. Draco Malfoy kommer och är lite brattig och professor Snape är ilsket surmulen och hemligt mystisk.

Men det är en hemsk film på många sätt, döden är allestädes närvarande och Voldemorts onda tjänare med Ku-Klux-Klan-strutar och döskallemasker torde kunna ge de minsta mardrömmar.

Hur som helst är Potterfilmerna en ganska så solid franchise. Om du gillar J.K Rowlings trollkarlsslyngel, men inte är en purist som inte tål att någon våldför sig på de inre bilder du fick när du läste boken, så kommer du säkerligen inte bli missnöjd med en investerad biobiljett. Tycker du att allt verkar som trams så finns det säkert någon annan film du kan gå på.

Innehållsförteckning:
Snapes mörka hemlighet
Minst en spirande romans
Hagrid hittar en flamma
Minst en onding avslöjas

Svensk premiär: 18 november 2005

Harald Åberg : 05-11-21


 
> maila crew@bulldozer.nu