[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Filmflingor 2


Filmflingor 2

Film i Väst och SF har under hösten gjort en satsning på kortfilm.
Filmpaketen om 3 x 3 filmer presenteras under namnet "Filmflingor" och turnérar från september till november runt på några av landets större SF-biografer.
Bulldozer har redan recenserat det första paketet, "Filmflingor 1" och här kommer "Filmflingor 2"

Ur filmen "See me"
Ur Jörgen Lööfs "See me"
© SF/Film i Väst

I "Filmflingor 2" ser vi bland annat Jörgen Lööfs "See Me".
En absurdistisk liten bagatell som leker med tanken på att kunna se sig själv utifrån (och förhoppningsvis därigenom kunna få lite perspektiv på sitt beteende).
En "hipp" kille (Peter Engman) och hans gravida flickvän (Alexandra Rappaport) besöker en konstutställning, där han uttråkat gör allt annat än intresserar sig för konsten. Bland annat trillar han igenom en installation och hamnar i en annan dimension där han kan se sig själv utifrån.
Det är tveksamt om han gillar vad han ser…
Jörgen Lööf har tidigare gjort reklamfilm för Diesel och H&M. Det syns!

Ur filmen "Kontraktet"
Ur Gila Bergqvists "Kontraktet"
© SF/Film i Väst

"Kontraktet" med manus och regi av Gila Bergqvist-Ulfung handlar om något alla storstadsmänniskor känner igen - jakten på den perfekta lägenheten. Jessica (Linda Källgren) har turen att ha hyreskontrakt till en underbar och centralt belägen våning, som hon inte längre behöver eftersom hon skall flytta till Zimbawe och jobba som biståndsarbetare. Hennes vänner, eller vad man skall kalla dem, är alla mycket intresserade av att få ta över kontraktet. Hur intresserade förstår man först när man möter dem under Jessicas avskedsmiddag…
En miniskräckis i vardagsmiljö.
I rollerna som gästerna from hell ser man bland andra Helena af Sandeberg, Tintin Anderzon och Gustaf Skarsgård.

Ur filmen "Välkommen till Tomas och Jill"
Ur Henrik Georgssons "Välkommen till Tomas och Jill"
© SF/Film i Väst

Den sista och längsta filmen är Henrik Georgssons "Välkommen till Tomas och Jill", vars manus skrivits av Sara Kadefors.
Det här är en djupt tragisk, men också mycket rolig film om förvecklingar när flyktingparet Anela (Aida Gordon) och Vladimir (Zeljko Santrac) skall skaffa "riktiga svenska vänner". Tomas (Göran Berlander) och Jill (Erika Höghede) som bor i en prålig villa med smaklös inredning har tänkt sig en sorts vänskap som skall pigga upp deras avsomnade äktenskap, medan Anela och Vladimir vill lära sig om de riktiga svenskarnas sätt att umgås.
Visst är det ren parodi och en soppa kokad på en hög med Svensson-klyschor, men samtidigt är det träffsäkert och inte så lite tänkvärt.

Varje filmpaket är ungefär 45 minuter långt och består av två korta (ca: 8 minuter) och en lite längre (ca: 30 minuter) kortfilm.
Tanken är att nya begåvningar skall få tillfälle att visa upp sina manus- och regi-talanger för biopubliken.
Priset är 35 kronor, vilket måste anses som en billig penning för så mycket film.
För exakta premiärdatum i just din stad, kolla in www.sf.se.
För dig som missade filmerna denna gång kan vi upplysa om att Filmflingor kommer att fortsätta med tre nya paket till våren.

Svensk premiär:
30/8 Göteborg, 20/9 Umeå, 27/9 Stockholm, 18/10 Uppsala, 25/10 Malmö, 8/11 Lund

Just nu (30/10) går "Filmflingor 1" i Stockholm, "Filmflingor 2" i Malmö och "Filmflingor 3" i Göteborg.


Mia Gustavsson : 02-10-30


 
> maila crew@bulldozer.nu