[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Wallander-surfa:
> Filmens hemsida

Läs mer:
> Tillbaka till filmarkivet

>> sett - film - recension - Innan frosten

Innan frosten

Efter det att flera av Henning Mankells böcker om Kurt Wallander har filmatiserats med Rolf Lassgård i huvudrollen har stafettpinnen nu lämnats över till Krister Henriksson.
Många fristående filmer är planerade men först ut är den som bygger på boken "Innan frosten".


Ur filmen "Innan Frosten"
Far och dotter Wallander i "Innan frosten", den första i en serie filmer baserade på Mankell-deckare.
© Yellow Bird Films/ Foto:Lars Høgsted

Låt mig då börja med en bra nyhet. Det går alldeles utmärkt med Krister Henriksson i rollen som Ystads brottsbekämpare numer ett.
I och för sig så tänker man knappt på filmen som en Kurt Wallander-deckare, men det beror också på att det är Kurts dotter Linda (Johanna Sällström) som har huvudrollen i filmen.

Johanna Sällström gör ganska bra ifrån sig med det lilla material hon har fått. Trots att Linda är huvudpersonen i filmen får vi inte veta så mycket om henne. Saker antyds och förklaras ibland något krystat men man får ingen egentlig känsla för henne som person. Att Johanna Sällström kan spela arg, glad och ledsen märks, men det förlorar helt enkelt på att vi inte riktigt förstår varför hennes rollfigur agerar som hon gör.

Linda återvänder i filmen till Ystad som nyutexaminerad polis och tvingas, något motvilligt, samarbeta med sin far i en brottsutredning.
Några svanar har bränts upp levande och en kvinna hittas ihjälslagen strax intill. Spåren leder mot en kristen sekt och Linda berörs på det personliga planet då hennes väninna Anna plötsligt försvinner.

Som sagt var så funkar det bra med Krister Henriksson i rollen som Kurt Wallander, han är riktigt bra. Tyvärr har filmen egentligen inga andra kvaliteter.
Det är inte lätt att korta ner en bok på 500 sidor till en film på en och en halv timma, men här går det faktiskt extraordinärt dåligt.
Naturligtvis förstår man att många saker måste strykas helt och andra kortas ner, men resultatet i "Innan frosten" blir oerhört platt och intetsägande. Händelser som i boken har en stor betydelse, till exempel de brinnande svanarna, reduceras i filmen till ett effektsökeri som nödtorftigt får en förklaring som inte alls är tillfredställande.
Filmens karaktärer blir väldigt skissartade. Man kan förstå att Kurt Wallander kanske inte behöver en jättestor presentation eftersom många antingen läst böckerna eller sett tidigare filmer, problemet är att de övriga karaktärerna får ännu mindre presentation.

Ett av de filmiska problemen är att Mankell i sina böcker ofta låter läsaren följa mördarens historia parallellt med polisutredningen. Detta ger en större förståelse för personens handlingar. I filmen vill man så länge som möjligt hålla tittaren i ovisshet om vad som ligger bakom brotten och därför hinner motiven bakom händelserna inte redovisas på ett tillfredställande sätt. Man förstår helt enkelt inte varför karaktärerna agerar och reagerar som de gör alla gånger.

Nej tyvärr, historien håller inte.
Det som var bra med boken har tagits bort eller reducerats så kraftigt att det som finns kvar känns platt, innehållslöst och ointressant.
Till råga på allt stressigt och snabbt berättat. Däremot tror jag faktiskt att den kommande serien filmer, av vilka de flesta antagligen går direkt till video, kan bli riktigt hyfsad. Då flera av dem kommer att ha originalmanus och inte baseras på Mankells böcker, kommer problematiken som finns med "Innan frosten" att försvinna. Krister Henriksson som Wallander lovar i alla fall gott.

Innehållsförteckning:
Nedbantad Wallander
Gräl mellan far och dotter
Kristna fanatiker…
…vars budskap inte riktigt går fram
Håller poliser alltid i sina bälten?


Svensk premiär: 14 januari 2005

Axel Roos : 05-01-13


 
> maila crew@bulldozer.nu