[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> avtryck - sett - recension - The Gift


The Gift

Sam Raimis senaste alster "The Gift" utspelar sig i Georgias träsklandskap där ensamstående mamman Annie Wilson (Cate Blanchett) extraknäcker som sierska med förmåga att tyda både förflutet och vad som komma skall med hjälp av sina kort.
Redan i filmens inledningsskede bådar ruttna, kala trädgrenar och grönaktig träsksörja om en lektion i ond, bråd död, signerad mannen bakom B-kultsklassikern "Evil Dead".

Filmaffisch "The Gift"När en av traktens societetsdöttrar försvinner och polisen misslyckas med att finna henne kontaktas Annie, som en sista möjlig lösning av mysteriet.
Annie blir övertygad om att den unga kvinnan (Katie Holmes) blivit mördad, men möts av skepsis av flertalet ortsbor som inte övertygas om sanningshalten i hennes hokus-pokuskonster.
Samtidigt växer antalet kandidater till brottet.

Det må låta banalt, men tack vare ett någorlunda väl sammansatt manus, duktiga skådespelare och stämningsfull miljö ges både story och karaktärer djup.
Filmen blir till en rätt ruggig liten sak, klart sevärd och i skarp kontrast till sval, ljus, svensk sommarkväll.

Sam Raimi har till "The Gift" funnit en fin hop medarbetare.
Manus är skrivet av multitalangen Billy Bob Thornton och hans samarbetspartner Tom Epperson (de har tidigare skrivit manus till "One False Move", 1991, och "A Family Thing", 1996).
The Gift är en obehaglig thriller, en mordhistoria med inslag av övernaturliga drag och skräck - Raimi är trots allt mannen bakom bland andra skräckis-favoriten "Evil Dead" (1982) med uppföljare.
Raimis samarbete med Thornton är ett lyckat drag, vilket visade sig redan med "En enkel plan" (A SimplePlan, 1998), där den senare spelade en av huvudrollerna.
Och Thornton som manusförfattare innehar en för kommersiellt amerikanskt filmskapande exceptionell gåva: att bygga upp en spännande intrig med snåriga sidospår som gör att slutet inte alltid är uppenbart.
Med "The Gift" sätter Billy Bob publiken på åtminstone några nålar i biomörkret innan mördarens identitet bekräftas.

Lyckad är också samlingen skådespelare i filmen.
Cate Blanchett, som slog igenom i Shekhar Kapurs "Elizabeth" 1998, är en grymt begåvad aktris som tveklöst kommer att bli en av sin generations största. Utan att för en sekund spela över, har hon förmågan att ta över en hel film med diskret utstrålning och subtilt skådespeleri.
Blanchett är ytterligare en anledning till att längta efter premiären på första "Sagan om ringen"-filmen i december.
Hilary Swank
(som överraskade genom att gå från en rad kackiga roller i en lika lång rad B-filmer och TV-serier, till den starka rolltolkningen av Brandon Teena i "Boys Don't Cry", och för övrigt vann den mest välförtjänta Oscarstatyetten på länge för den bedriften), övertygar som misshandlad white trash-hustru.
"Do you see something bad?" - sydstatsdialekten sitter som gjuten.
Keanu Reeves är ingen av mina storfavoriter, men spelar här en grymtande neandertals-buse, och går mest omkring och dunkar i väggar och ser hotfull ut, vilket han väl klarar med glans.
Giovanni Ribisi
(rollen som traumatiserad bilmekaniker känns visserligen väl uppenbar, Ribisi har alltsedan rollen som Phoebes lillebror i "Vänner" spelat just denna typ av halvt efterblivna, fånskrattande, konstiga killar), Greg Kinnear och Gary Cole är ytterligare namn på rollistan där de flesta sköter sig klanderfritt.

Är du sugen på 111 minuters spänning med inte helt förutsägbar intrig? Obehagliga inslag á la "Sjätte Sinnet" och "Dolt under ytan"?
Då är "The Gift" en bra anledning att sätta sprätt på en hundring.
Snyggt foto och sköna stämningar som gör att Georgiafukten verkar klibba vid din hud på riktigt i biosalongen gör att det finns sämre sätt att tillbringa en sen kväll på.

Tips! Är du ett fan av Danny Elfmans filmmusik kan du i The Gift få ett ansikte till namnet.

Innehållsförteckning:
Snyggt foto
Mystiskt mord
Övernaturlig gåva
Bra skådespelarsinsatser

Svensk premiär: 15 juni 2001

Elin Larsson : 01-06-21

 


 
> maila crew@bulldozer.nu