[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Gothika

Gothika

Jag var glad för Halle Berrys skull när hon tog emot sin Oscar för insatsen i "Monsters Ball".
Hon verkade så lycklig och det var ett så stort ögonblick i den amerikanska filmhistorien.
Aldrig tidigare hade en svart skådespelerska belönats med något så fint som en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. I och för sig blev jag lite skeptisk när jag väl såg filmen, riktigt så fantastisk var ju inte hennes insats. Men sämre rollprestationer har belönats, så jag höll tyst.
Men nu är det dags att ta bladet från munnen och kräva att Halle Berry på grund av dåligt omdöme berövas sin Oscar.
För "Gothika" är nog fanemig det sämsta jag sett på länge.

Ur filmen Gothika
Så här mysigt har Halle och Penelope det på sitt psyksjukhus.
© Coloumbia Tristar Films

Grundpremisserna är som följer.
Halle Berry spelar doktor Miranda Grey, en firad psykiater som tillsammans med sin make förestår ett stort mentalsjukhus. Plötsligt en dag vaknar hon upp i en madrasserad cell anklagad för att ha mördat honom. Ingen vill lyssna på henne när hon babblar osammanhängande om en mystisk flicka som stod naken mitt i vägen när hon körde hem från sjukhuset den natten hennes man blev mördad.
Penelope Cruz spelar en av Mirandas före detta patienter som nu blir hennes förtrogna i kampen att reda upp vad som hänt. Det vill säga, fröken Cruz smyger omkring och pratar osammanhängande och viskar hesa apokryfer i Berrys öra.
Låt oss bara krasst konstatera att ingen insats i den här filmen är aktuell för oscarsbelöning. Allra minst manus som tycks låna friskt från "Dolt under ytan", i sig inte heller en helt originell film.

Det här är en film som går bra att se med en klyschbingo-lapp i näven.
"Nu vore det bra om vi fick se Halles tuttar lite tydligare. Men se! Där kommer det en swimingpool som hon måste gömma sig i. Miss wet Oscarsvinnare!"
"Nu vore det bra om någon smög sig fram mot någon som verkar död men inte är det... BINGO!"

Allvarligt talat så har stora delar av filmen bara gått mig totalt förbi. Kanske beroende på den okänsliga och stereotypa ljudläggningen kombinerat med att jag såg en otextad kopia som dolde varannan replik i stråkar.
Men att skådespeleriet är taffligt går inte att dölja ens om man skulle anlita Mordorfilharmonikerna eller skita i traditionerna och låta något av de där tyska industribanden som spelar motorsåg på kundvagn och slägga på grishuvud göra musiken.

Så för att avsluta mitt gallspottande så vill jag bara säga att jag inte har blivit så överraskad av en film sedan jag upptäckte att Mathieu Kassowitz regisserat. En snabb sökning på Allmovie.com avslöjar att hans regikarriär har varit på stadig nedgång sedan "Medan vi faller", men att han så snabbt skulle nå den absoluta botten imponerar. Snälla Matheiu, låt denna film vara vändpunkten.
Låt kommande "Babylon Babies" vara en bra SF-film.

Innehållsförteckning:
Hysteriskt skrikande Halle Berry
Hysteriskt gråtande Halle Berry
Skräckslaget snyftande Halle Berry
Skräckslaget flämtande Halle Berry
Penelope Cruz säger konstiga saker
Klyschbingo

Svensk premiär: 2 april 2004

Harald Åberg : 04-04-02


 
> maila crew@bulldozer.nu