[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Grodmysteriet

Grodmysteriet
(La prophétie des grenouilles)

I takt med att fler och fler tecknade filmer går mot att vara mer eller mindre helt datoranimerade känns det upplyftande med en gammal hederlig tecknad film. Den prisbelönta franska barnfilmen "Grodmysteriet" har efter ett år kommit till Sverige.


Ur filmen "Grodmysteriet"
Äkta tecknat med dålig timing.
© Nonstop Entertainment

Timingen hade dock kunnat vara bättre. Handlingen i filmen kretsar kring en stor översvämning och hur några lyckas rädda sig i en flytande lada medan andra blir kvar.
Några dagar före filmens premiär hade tidningen GT tänkt visa den för barnfamiljer men i sista stund ställdes föreställningen in sedan tidningens chefredaktör beslutat att filmens tema inte var lämpligt för barn efter katastrofen i Sydostasien.

Jag tänker inte ha några åsikter om huruvida temat är lämpligt eller olämpligt i dessa dagar utan kan helt enkelt konstatera att det är en välgjord och bra film för barn, även om den i vissa lägen kan vara både skrämmande och svår att förstå för de allra minsta.

Lili ska tillbringa sommaren med Tom och hans adoptivföräldrar, när Lilis föräldrar ger sig ut för att jaga krokodiler. Samtidigt förutspår grodorna i området att ett enormt regnoväder kommer att dränka världen i vatten.
När vattnet väl stiger räddar sig barnen och de vuxna in i en flytande lada tillsammans med gårdens djur och djuren från ett närbeläget zoo.
Väl ombord visar det sig att de bara har potatis att leva på vilket leder till vissa problem med rovdjuren i ladan.

I filmen tas stora ämnen upp, till exempel att man ska hjälpa varandra och acceptera andra som dom är. Men också frågor om saknad och sorg då Lilis föräldrar har försvunnit i översvämningen.
Dessa allvarliga frågor ryms dock inom ett både roligt och charmigt äventyr om att överleva tillsammans i ladan, där de olika djuren inte är särskilt lika varandra till sättet.

Filmens stil är väldigt lik många av de tjeckiska tecknade filmer man har sett på tv, och när man vant sig vid att det inte riktigt känns som en biofilm så är det riktigt skönt att slippa datoranimeringar.
Filmen känns som en gammal hederlig, vältecknad barnfilm, med en bra och rolig, men samtidigt allvarlig och tänkvärd berättelse.
Om ni inte tycker att ämnet är för allvarligt i dagsläget kan jag verkligen rekommendera er att se filmen, i alla fall om barnen kommit upp i tidig skolålder.

Innehållsförteckning:
Riktig sjöbuse
Fastkilade elefanter
Elaka krokodiler
Rovdjur blir vegetarianer
Pommes frites


Svensk premiär: 7 januari 2005

Axel Roos : 05-01-07


 
> maila crew@bulldozer.nu