[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Veronica Guerin

Veronica Guerin - I sanningens tjänst
(Veronica Guerin)

Kan en film utan storslagna vyer, rymdskepp, piratskepp och en påkostad överdos av explosioner vara något för producenten Jerry Bruckheimer och regissören Joel Schumacher?
Lägger mina fördomar åt sidan och säger ja visst.
Ta för övrigt en titt på John Boormans film "Generalen" om gangstern Martin Cahill för lite mer bakgrund om situationen i Irland då "Veronica Guerin – I sanningens tjänst" utspelar sig.

Ur filmen "Veronica Guerin - I sanningens tjänst"
Cate Blanchett som journalisten Veronica Guerin.
© Buena Vista International

Jag undrar var jag befann mig under mitten av 1990-talet. Jag har tydligen helt missat allt som har att göra med Veronica Guerins öde. Det har helt gått mig förbi.
Som tur är så finns det numera en film om henne och det samhälle hon verkade i. "Veronica Guerin – I sanningens tjänst" handlar om en irländsk tidningsjournalist som tröttnar på ytliga och intetsägande nyheter. Hon beslutar sig i stället för att gräva i drogproblem och irländska knarkbaroners förehavanden, något som verkligen rör om och inte ses som ett välkommet inslag av alla.

Cate Blanchett spelar Veronica Guerin och är kusligt porträttlik.
Som så många andra av Blanchetts skådespelarinsatser är även denna minnesvärd i positiv riktning. Cate Blanchett får en att känna med och leva sig in i Guerins situation. Man får se en beslutsam, stark, hänsynslös, kärleksfull, samt mycket rädd kvinna. Cate Blanchett agerar inte som en endimensionell martyr och hjältinna utan visar upp bilden av en hel människa. Bra gjort helt enkelt.
Hela berättelsens upplägg gör det också ibland plågsamt att följa journalistens kamp att avslöja allt skumraskspel. Man vill så gärna hjälpa till, varna henne, stötta, men det går ju inte. Filmen handlar om civilkurage, sånt som vi alla har ända tills nära och käras liv, och kanske ditt eget, står på spel.
Hur agerar man då?

Jag nämnde i min recension av filmen "Seabiscuit", som ju har premiär samma vecka, att det var en sann solskenshistoria.
"Veronica Guerin" rymmer inte mycket solsken, men är ändå en sann historia som känns viktig att känna till. I dessa tider av nedgradering och förakt inför journalistyrket känns det också som ett välkommet inslag att se vad man som envis journalist trots allt kan åstadkomma när man lämnar det ytliga och glättiga åt sidan. Jag bär en förhoppning om att en insats som Guerins premieras mer i historieböckerna än själva filmen och de recensioner inklusive denna som därav följer.

Innehållsförteckning:
Fortkörning
Cantona och Manchester United
Bordeller och pubar

Svensk premiär: 3 oktober 2003

Jörgen Krusell : 03-10-03


 
> maila crew@bulldozer.nu