[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Narnia-surfa:
> Filmens hemsida

Läs mer:
> Bulldozers filmarkiv

>> sett - film - recension - Häxan och Lejonet


Häxan och Lejonet
(The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe)

Förra århundradets andra mest inflytelserika fantasyförfattare måste tveklöst vara C S Lewis.
Han var polare med Tolkien och hans boksvit om Narnia har filmatiserats flera gånger. Lewis kom att definiera utanförskapsfantasyn och få folk att snegla misstänksamt på klädskåp även i våra dagar.

Ur filmen "Häxan och Lejonet"
Syskonen Pevensie kommer ur garderoben.
© Buena Vista

Visst, du kan förhålla dig tveksam till förlagans budskap. Det är en pamflett för kristenhet och med det något suspekta budskapet att "om du går in i garderoben så kommer du till ett magiskt land där fauner går byxlösa i skogen och när du väl kommer ut så har ingen tid förflutit så stanna så länge du vill.".
Men Narniaböckerna är tidlösa barn- och ungdomsböcker och om man mot förmodan skulle vara av den sorten som uppmuntrar lite fantasi i livet så är det definitivt böcker som ska läsas för ätteläggarna.

Handlingen i korthet är att de fyra syskonen Pevensie skickas från det krigshärjade London till ett stort hus på landet. Där finns ett magiskt klädskåp som rymmer en port till det fantastiska landet Narnia.
Syskonen halkar givetvis igenom och, eftersom de är förutspådda att göra så, tar de upp kampen mot den onda häxan Jadis som håller landet i evig vinter. På vägen träffar de fauner, talande djur, jultomten, ett lejon som är en rätt så osubtil jesusgestalt och allsköns knytt och oknytt.

Förräderi begås, offer utförs, syskonkärlek testas och den stora bataljen mellan gott och ont utkämpas. På vägen lär sig syskonen något om lojalitet och växer en smula som människor.

Inte den mest utmanande av stor litteratur, så klart. Men visuellt tilltalande och hopplöst att filma. Dock har det gjorts flera försök både som tecknat och spelfilm. Givetvis krävs dock specialeffektstrollkarlarna på WETA för att göra den mest färgsprakande och tokrealistiska filmningen hittills. Vad som slår mig mest med "Häxan och Lejonet" i 2005 års version är hur realistiska kentaurer, fauner och minotaurer ser ut. Till och med Aslan lyckas se mer ut som ett lejon än en datoreffekt, även om han aldrig riktigt lyckas frigöra sig från att framstå som en valhänt kristusmetafor.

Filmen följer boken ganska troget, i alla fall så som jag minns den, och när jag som bäst sitter och funderat om de skurit ut den rätt så corny scenen med jultomten så kommer han på duken i all sin farfaderliga prakt.
Självklart har saker strukits, så blir det när man filmatiserar en bok, men om du inte är narniapurist kommer du förmodligen inte märka något.

Som äventyrsfilm är "Häxan och Lejonet" utmärkt. Som sig bör när det är filmat i Tjeckien och på Nya Zeeland så är det stora svepande panoraman med häpnadsväckande vacker natur. Specialeffekterna är oerhört skickligt gjorda och Narnia lever och andas på ett sätt som man inte kan låta bli att imponeras av.

Innehållsförteckning:
Pratande djur
Livs levande minotaurer
En ond häxa
Ett gott lejon
Fyra rätt så lillgamla barn

Svensk premiär: 21 december 2005

Harald Åberg : 05-12-20


 
> maila crew@bulldozer.nu