[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Heaven


Heaven

Sorgligen hädangågne Krzysztof Kieslowski, mannen vars namn få kan uttala och än färre kan stava till utan att konsultera ett uppslagsverk, är aktuell igen.
Efter att ha avslutat sina tio filmer om budorden och de tre om trikoloren så var tanken att han skulle spela in tre filmer med tema Himlen, Helvete och Skärselden.

Så blev det nu inte, han avled mars 1996 endast 56 år gammal i en hjärtattack och ansvaret att göra något av manus föll på Krzysztofs manusförfattare och namne Krzysztof Piesiewicz. Efter flera år av strul hittade produktionbolaget äntligen rätt regissör i den tyske Tom Twyker, som bland annat regisserade "Lola Rent", och inspelningarna kunde sätta igång.

Ur filmen "Heaven"

Cate Blanchett och Giovanni Ribisi i Tom Twykers "Heaven"
© Miramax Foto: Sergio Strizzi

Det hela börjar tyvärr lite dåligt, en helt oförklarligt pretentiös scen under förtexterna med en kille i en helikoptersimulator.
Det får sin förklaring senare, men så sent att jag nästan lyckats förtränga fem minuter av seg polygongrafik och ospännande dialog om svårigheten att flyga helikopter.
Det är dock inte något som är jättestörande och det lyckas då rakt inte ramponera filmen som sedan drar igång.
I inledningen får vi se hur engelskbördiga lärarinnan Philippa, spelad av Cate Blanchett, förbereder och utför ett bombdåd riktat mot en av staden Turins mer prominenta affärsmän.

Nöjd med att bomben är placerad för att spränga den man hon vet är stadens knarkkung, men som polisen vägrar göra någonting åt, anger Philippa sig själv och väntar på rättvisan.
Dock visar det sig att bomben kommit på avvägar och istället dödat fyra oskyldiga människor, bland dem två barn. Plötsligt finner Philppa sig vara misstänkt för terrorism och skyldig till ett fasansfullt dåd.
När allt ter sig som svartast kommer hoppet i form av den unge polisen och tolken Filippo, Giovanni Ribisi, som förälskar sig gränslöst i Philippa.
Skall hans kärlek kunna rädda henne ur den nattsvarta grav hon befinner sig i?

Som thriller betraktat är "Heaven" en ganska lam film, men jag misstänker att Kieslowski inte siktade på att bli den nye Tom Clancy å andra sidan.
Den del av filmen som handlar om Philippas skuldkänslor och Filippos bottenlösa kärlek till den kvinna som bombat ihjäl fyra oskyldiga i sitt försök att hämnas sin makes död, är däremot ganska starkt och engagerande.
Fotot är mycket vackert och särskilt scenerna i filmens slut med den italienska landsbygden och dess böljande landskap är väldigt sköna att se på. Skådespeleriet är kompetent.
Framför allt från Cate Blanchett, som man ju bar börjat vänta sig stordåd av var gång hon stiger upp på duken, men även Giovanni Ribisi gör en kanonroll som Filippo.
Även Remo Girone som spelar Filippos pappa gör en fantastisk prestation.

Innehållsförteckning:
Hämnd
Korrupta poliser
Kärlek

Svensk premiär: 19 juli 2002

Harald Åberg : 02-07-21

 


 
> maila crew@bulldozer.nu