[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Hero


Hero
(Ying Xiong)

För tvåtusen år sedan bestod Kina av flera olika kungadömen.
I "Hero" berättas legenden om hur en enkel, föräldralös yngling kallad "Namnlös" (Jet Li) lyckas undanröja tre lönnmördare och rädda Qin-provinsens kung. Något som sedermera kom att leda till uppkomsten av Kinas första dynasti.

Bilder ur "Hero":
1. Yrsnö (Maggie Cheung)
2. Yrsnö (Maggie Cheung) och Måne (Zhang Ziyi)
3. Måne
4. Hovmän utanför kungens palats
5. Yrsnö
6. Sky (Donnie Yen)
7. Brutna Svärdet (Tony Leung)
© Miramax

Filmen börjar med att hjälten har beviljats audiens hos kungen efter genomfört stordåd.
Som belöning får Namnlös äta middag tillsammans med Hans Majestät, som naturligtvis är nyfiken på hur den unge kämpen lyckats med den anmärkningsvärda bedriften.
Historien berättas sedan genom ett antal tillbakablickar, vilka efterhand revideras i takt med att kungen börjar tvivla på sanningshalten i Namnlös berättelse.

Gick det hela verkligen till så som han påstår eller har kungen rentav skäl att frukta sin räddare och dennes intentioner? En komplicerad intrig börjar så sakteliga nystas upp, och som åskådare får vi flera gånger anledning att omvärdera samtliga av spelets aktörer och deras egentliga uppsåt.

"Hero" är en kinesisk storproduktion signerad Zhang Yimou, en av Kinas allra största regissörer som tidigare rönt stora framgångar med filmer som "Den röda lyktan", "Ju Dou" och "Vägen hem". Här ger han sig för första gången i kast med den tradionellt asiatiska stridskonstgenren och resultatet blir en film som inte har särskilt mycket gemensamt med hans tidigare mycket lågmälda och känslomättade alster.

Men på många sätt är "Hero" en imponerande skapelse, vars främsta kvaliteter dock inte ligger på det innehållsliga planet. Som västerlänning med begränsade kunskaper om asiatisk genrefilm ligger det nära till hands att jämföra "Hero" med Ang Lees "Crouching Tiger, Hidden Dragon" från 2000.

Bägge filmerna är visuellt bländande, innehåller mängder av osannolikt välkoreograferade svärddueller och har dessutom en specialeffektsbudget av Guds nåde.

I rollistan återfinns några av Kinas mest namnkunniga skådespelare. Förutom superstjärnan Jet Li i huvudrollen ser vi Tony Leung, Maggie Cheung och Donnie Yen i rollerna som de tre lönnmördarna "Brutna svärdet", "Yrsnö" och "Sky". Dessutom spelas Brutna svärdets lärjunge "Måne" av Zhang Ziyi, känd från bland annat just "Crouching Tiger, Hidden Dragon" och "Vägen hem".

Dessvärre blir "Hero" ändå inte mer än en hyfsat underhållande film för de redan stridskonstfrälsta. Det största problemet ligger i själva berättelsen, som aldrig lyckas med att skapa något riktigt engagemang.
Karaktärsutvecklingen får ständigt ge vika för långdragna strider och storslagna mass-scener, och därför blir det svårt att känna särskilt mycket för dramats huvudpersoner.

Faktum är att det också blir lite tjatigt framåt slutet med allt högstämt hjältemod och den ständiga svärdsakrobatiken, hur snygg den än är.
Vår hjälte är dessutom så övermänskligt skicklig att det emellanåt blir närmast komiskt att bevittna. Originalversionen av filmen ska enligt uppgift vara två timmar lång, men här får vi nöja oss med tjugo minuter mindre.
Personligen tycker jag nog att det var lika bra.

Innehållsförteckning:
Färgsprakande återblickar
Ärofulla dödsfall
Stridande som skön konst
Kineser med indiannamn som dansar med vajrar

Svensk premiär: 28 mars 2003


Albin Valsinger : 03-03-27


 
> maila crew@bulldozer.nu