[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Kurragömma-surfa:
> Filmens hemsida

Läs mer:
> Tillbaka till filmarkivet

>> sett - film - recension - Hide and Seek

Hide and Seek

Nu har det blivit dags för Hollywood att göra en egen skräckfilm som påminner mer om "The Ring" än "Scream".
Många av de senare skräckfilmerna från Hollywood, som just "The Ring" och "The Grudge" är nya versioner av japanska filmer.
Trots att "Hide and seek" är en egen berättelse känns många knep igen från de japanska filmerna


Ur filmen "Hide and seek"
Dags att köpa nytt duschdraperi?
© 20th Century Fox

Men låt mig återge berättelsen först. David Callaway (Robert DeNiro) bor med sin fru och sin dotter Emily (Dakota Fanning) på Manhattan.
När frun begår självmord inför dotterns ögon bestämmer sig David, som den duktige psykolog han är, för att Emily kanske inte mår bra av att bo kvar i lägenheten. Efter mammans självmord började dottern bete sig underligt och ett miljöbyte skulle nog vara på sin plats. Ni får tre gissningar om vart de flyttar. Ni har alldeles rätt, naturligtvis flyttar de till ett stort hus med både källare och oupplysta skrymslen som ligger långt ut i skogen och de enda grannarna verkar ganska skumma.

Tyvärr verkar inte miljöbytet hjälpa.
Snart börjar Emily prata om att hon har fått en ny vän, Charlie, som hon brukar leka kurragömma ("hide and seek") med. David tror att hon har skaffat sig en fantasivän, men snart börjar mystiska saker hända, hemska saker står skrivna på väggarna och badkaret fylls med blod. Är det dottern som gör hemska saker eller finns det faktiskt en Charlie som smyger omkring i huset?

Ja badkaret ja. Man trodde att man, eftersom filmen inte hade japanskt ursprung, skulle slippa döda människor i vatten och konstiga kvinnor med långt svart hår. Nu vill det sig inte bättre än att ett badkar är med i säkert tio scener och Dakota Fanning ser ut som ett mordiskt japanskt spöke hela hon.
Till och med hennes skumma teckningar ser ut som sonens teckningar i "The Ring". Här ligger också filmens stora problem. Det känns som om vi har sett allting förut. Originella element saknas tyvärr och även om filmen bitvis har en lite småkuslig stämning så är den egentligen aldrig särskilt läskig, vilket ju måste vara en skräckfilms viktigaste egenskap.
Dessutom är det tyvärr lite förutsägbart hur allting faktiskt hänger ihop på slutet. Man blir lite trött på att alla filmer måste ha en twist nuförtiden.

Egentligen är det synd, Dakota Fanning är riktigt bra även om hon till stor del går runt och tittar tomt framför sig.
Robert DeNiro är alltid Robert DeNiro och även om han på senare år inte gjort några storartade rolltolkningar så ger han ändå en annan tyngd till filmen än vad en vanlig b-skådis hade gjort. Det är en välgjord film som tyvärr faller på att den inte är särskilt skrämmande och på en brist på originalitet. Men om vi ska vara ärliga, är det inte lite simpelt att göra en skräckfilm om kurragömma?
En lek som tvingar människor att söka runt i mörka vrår på egen hand.
Nu ser jag fram emot en konstnärlig skräckfilm i en tagning om "Björnen sover" med Harvey Keitel i rollen som björnen.
Tänk er twisten på slutet när han faktiskt inte vaknar.

Innehållsförteckning:
Trauma
Hus i skogen
Goda grannar
Speldosa
Katt
Tända ljus i badrummet
Burger King-mannen som mäklare


Svensk premiär: 11 februari 2005

Axel Roos : 05-02-11


 
> maila crew@bulldozer.nu