[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - The Hills Have Eyes

The Hills Have Eyes

När de egna idéerna tryter kan man alltid dra fram en gammal dammig film och göra en ny version.
Detta är särskilt populärt i skräckfilmsgenren, och nu har turen kommit till Wes Cravens gamla "The hills have eyes" att komma i ny tappning.

Ur filmen "The Hills Have Eyes"
Om du blev jagad och plågad av muterade bonnläppar skulle du också vilja ha en yxa.
© 20th Century Fox

Jag måste börja med att erkänna att jag faktiskt inte har sett Wes Cravens originalfilm från 1977. Tyvärr så känns det dock som att jag har gjort det under filmens gång. Man har helt enkelt sett det mesta förr.
Det är samma gamla offer, samma gamla skrämseleffekter och samma gamla grundstory som kanske var en antydan till nyskapande för 30 år sedan, men inte är det nu.

Den amerikanska kärnfamiljen Carter är på väg med husvagn till Kalifornien via New Mexicos öken. Vid en sån där bensinmack som bara finns i amerikanska skräckfilmer får de tipset att ta en genväg genom bergen istället för att hålla sig på den enda asfalterade vägen i närheten. Det är ju synd att familjen Carter inte vet om att det i just dessa berg bor ondsinta mutanter som är ett resultat av USA:s kärnvapensprängningar. För då hade de väl aldrig tyckt att genvägen lät som en bra idé? Ibland undrar man.

Väl inne på den lilla grusvägen saboteras deras bil och snart börjar klyschorna hagla tätt. Familjemedlemmarna envisas med att ge sig iväg på egen hand istället för att hålla ihop, "något hoppar fram bakom hörnet"-scenerna avlöser varandra, och ärligt talat, om en enda som ser den här filmen blir överraskad av slutscenen så ska jag äta upp all min smutstvätt.

Visst är det ibland precis så brutalt, skitigt och hopplöst som jag antar att regissören vill att det ska kännas, men ännu oftare blir det bara ett högljutt, utstuderat, våldsamt effektsökeri som i alla fall inte fungerar på mig.

Det man kan lära sig av den här filmen är att provsprängningar med kärnvapen, i synnerhet i närheten av människor, är dåliga och att man aldrig ska följa inavlade bondlurkars förslag på genvägar som inte står med på kartan. Men det visste jag redan.

Innehållsförteckning:
Öken
Blodtörstiga mutanter
Femtioelva sätt att sätta en yxa i huvudet på någon
Svampmoln
Könsstereotyper

Svensk premiär: 24 mars 2006

Axel Roos : 06-03-24


 
> maila crew@bulldozer.nu