[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Vålds-surfa:
> Filmens hemsida

Läs mer:
> Bulldozers filmarkiv

>> sett - film - recension - A History of Violence

A History of Violence

Tom Stall (Viggo Mortensen) är världens lyckligaste man.
Han har en underbar familj och han driver ett trivsamt litet fik i en småstadshåla i Indiana.
Allt är precis som han önskar det och inget tycks kunna hota tomtebolyckan. Ända tills två kringstrykande psykopatrånare får för sig att de ska råna hans restaurang och hotar skjuta servitrisen, trots att han lovar ge dem pengarna.

Ur filmen "A History of Violence"
Tom och Edie upplever att livet blir allt mer hotfullt.
© New Line Cinema

Tom reagerar med att slå en kaffekanna i huvudet på den ene och sedan skjuta dem bägge två. Något som förvandlar honom till inte bara stadens hjälte, utan även en sann amerikansk mediahjälte.
Det är något som drar oönskad uppmärksamhet till sig. Något som Tom verkligen inte behöver.

Cronenberg har färdats en lång väg från filmer som "Videodrome", "Dead Ringers" och "eXistenz". Visst, "A History of Violence" är en thriller, men den är också en film om hur en enda handling utförd på bråkdelen av en sekund kan påverka inte bara ett liv utan alla liv runt det. Det är en film om vådan av att leva med en stor och mörk hemlighet.

Styrkan i filmen är det ganska långsamma tempot och det stegrande obehag som uppstår när man inser att familjelyckan snart måste kontrasteras med något. Det är också utmärkt skådespeleri från flera namnkunniga skådespelare, Viggo Mortensen gör en utmärkt tolkning av Tom Stall och Ed Harris som den obehaglige maffiabossen Carl Fogarty.

Precis som "Spider" är det här en film i ett ganska långsamt tempo, där bilden klarnar allt mer eftersom. Cronenberg, till skillnad från många i hans generation, växer allt mer som filmskapare och jag måste säga att "A History of Violence" imponerar på mig.

Innehållsförteckning:
Kärlek
Våld
Hot
Viggo Mortensens nakna rumpa

Svensk premiär: 2 december 2005

Harald Åberg : 05-12-01


 
> maila crew@bulldozer.nu