[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Brottsplats Hollywood


Brottsplats Hollywood

(Hollywood Homicide)

Los Angeles, änglarnas stad, är skådeplats för actionkomedin "Brottsplats Hollywood". Två polisers vardag bland palmer, prostituerade och pengar skildras.
Joe Gavilan (Harrison Ford) är den rutinerade veteranen medan Calden (Josh Hartnett) är den unge kollegan.

Ur "Brottsplats Hollywood"

Harrison Ford som Joe Gavilan
Josh Hartnett som K.C Calden
i filmen "Brottsplats Hollywood"
© Columbia Tristar

Förutom att vara kriminalare så knäcker de båda poliserna extra. Gavilan är fastighetsmäklare medan Calden är yogainstruktör som bär på skådespelardrömmar samtidigt som han sätter på sina kvinnliga yogaelever. Extraknäckandet inom Los Angeles poliskår är vanligt idag enligt den forne mordutredaren Robert Souza som skrivit filmens manus tillsammans med regissören Ron Shelton.
Nåja, mitt i allt extraknäckande och personligt trassel får de två kriminalarna ta sig an ett mord på en rapgrupp som skett mitt under en av deras spelningar på en nattklubb.
Samtidigt är internutredarna och före detta polisen Wasley (Dwight Yoakam) efter Gavilan och Calden. Det ska fan till att vara polis i Los Angeles, kan jag konstatera.

För att en sådan här film ska blir riktigt bra så måste manus och persongalleriet vara intressant. Gäller väl alla filmer i och för sig…
Om jag i stället uttrycker mig som så att det i sådana här actionkomedier är av största vikt att man roas av radarparet med polisbrickorna.
Radarparen i denna typ av filmer har varit många.
Gibsons och Glovers insatser i "Dödligt vapen"-filmerna är det man minns bäst i sammanhangen. Då fanns det ett kvickt manus med underbar dialog och karaktärer man vinner sympati för.
Paret i "Brottsplats Hollywood" är inte lika minnesvärda.
Det känns som läsk utan bubbel, avslaget, och det komiska kommer fram alldeles för sällan eller så är det helt enkelt inte roligt trots motsatt avsikt.
Filmen lyfter komiskt vid två tillfällen och det är när K-RO (Ricardo Brown) försöker fly i en trampbåt och när Calden och Gavilan blir förhörda i varsitt intilliggande rum av internpoliserna.
Actionscenerna lyfter inte alls, utan det blir mest ett "Ja, vi har sett det förut".

Harrison Ford är en av mina favoritskådisar, men kvalitén på de senare årens filmer han medverkat i illusteras med en kurva som för det mesta pekar neråt. Förutom "Dolt under ytan" så har mister Ford de senaste sex åren medverkat i filmer som inte gjort större avtryck hos mig.
"Brottplats Hollywood" är ännu en i raden av dussinfilmer som är mer nja än bra. Det här är en film för videokvällen när kompisarna och umgänget är viktigare än det som spelas upp på TV-skärmen.
"Nja" var ordet.

Innehållsförteckning:
"Plutonen"-vibbar
Keith David som var med i "Plutonen"
Låten "Tracks of my tears" som var med i "Plutonen"
Liknande dans till "Tracks of my tearas" som i "Plutonen"
Lena Olin gav inga "Plutonen"-vibbar

Svensk premiär: 24 oktober 2003

Jörgen Krusell : 03-10-23


 
> maila crew@bulldozer.nu