[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Hotet

Hotet

På F21 i Luleå utvecklas ett topphemligt system till JAS som innehåller störningsfrekvenser för alla europeiska vapensystem.
Något som i teorin borde göra JAS osårbart, i praktiken plockar man ner pippin med en enda turkmenistan-utvecklad missil men det lämnar vi därhän.
Lasse, spelad av Shanti Roney, är datatekniker på projektet och blir plötsligt utsatt för utpressning. Om han inte saboterar ett JAS-plan så kommer någon i hans familj eller bekantskapskrets att dö.

Ur filmen "Hotet"
Svensk actionfilm när den är som hetast.
© Sonet Film

Kjell Sundvall har ända sedan "Jägarna" varit lite av svensk actionfilms "golden boy".
Hans filmer har setts som praktexempel på att det visst går att göra bra svensk actionfilm som håller sig med Hollywood-mått mätt.
Vi vet ju alla hur det är med det egentligen."Jägarna" var visserligen bra, men det är mycket beroende på att svensk actionfilm är så medioker att den får alla utom Svenska Filminstitutet att gråta.
Sen gick Sundvall vidare till att häva ur sig "Sista kontraktet", ett par tre komedier samt massproducera Beck-filmer.
Jag gillar Kjell Sundvall så jag skall inte vara elak och hävda att den meritlistan borde säkra att han aldrig mer får göra film, men allvarligt talat så visar den om inte annat att Sundvall är bättre på komedi än på action och att "Jägarna" var en slumpens ingivelse.

"Hotet" är en rätt så typisk svensk actionfilm. För att göra den trovärdig har man lagt till en massa scener där de olika huvudpersonerna har relationsproblem. Därför åsamkar Lasse sin flickvän ett missfall och de skriker på varandra och filmens hårde specialmilitär, major Höglund (Stefan Sauk), har problem med sin dotter som hatar honom och skriker på honom.
Oh joy!

Men nu går jag händelserna i förväg. Storyn är som följande.
Lasse blir kidnappad av några skummisar som hotar att mula hans familj om han inte gör som de säger. Han tvingas gå och grunna ett par gånger på om han ska förråda sin familj eller sitt land och väljer till sist landet.
Dock så väljer han att delvis sabotera sabotaget så den eftertraktade hårdvaran landar i en vak istället för de välbeväpnade skummisarnas händer. Därefter står skummisarna (iklädda snökammo och kulsprutepistoler) utanför stängslet på F21 och spejar.
Jag vet att bevakningen på F21 suger illa. En kompis till mig hamnade i militärdomstol efter att ha stulit en bil och kört omkring berusad inne på området, medan han hade vakttjänst. Men Kjell Sundvall vill få mig att tro att man kan stå utanför en militärbas som just utsatts för ett sabotage mot ett av landets högst profilerade militärindustriella projekt, beväpnad med automatvapen och spejandes in med kikare, utan att det väcker minsta uppmärksamhet.
Kjell, jag kan acceptera att "Tomten är far till alla barnen" (om den rödklädde smygfacisten kan jag tro vad som helst) och "Hur som helst så är han jävligt död". Men det där är en liten smula svårt att svälja.

Nåja, förutom de svenska scenerna med folk som gråter och skriker på varandra och säger saker som "Jag förlåter dig aldrig!" så är det habil thriller.
Visst, jag känner mig tveksam till hela den här EWS-jammern (European Weapon System) dels eftersom jag inte kan tro att alla europeiska länder skulle släppa information som gjorde det möjligt för JAS att störa ut deras vapensystem och dels för att jag inte ser nyttan med den. Om inte Sverige beslutar sig för att börja anfalla de övriga europeiska länderna dvs.
Visserligen skulle vi ju även vara säkra från länder som köpt europeiska vapensystem så vi skulle glatt kunna flygspana över Indien utan att frukta deras Bofors-missiler, men jag vill ha bättre underbyggda argument än så för att acceptera den här premissen.

Just i de skakiga premisserna hittar vi "Hotets" svaghet.
Det mystiska magiska vapensystemet beskrivs bara lite luddigt som något fantastiskt och magiskt som är väldigt coolt men det talas inte om så mycket i förklarande ordalag. Faktum är att man till och med får gissa sig till vad förkortingen EWS står för.
Motiveringen för skurkarna sägs vara att det är enorma pengar inblandat i utvecklandet och försäljandet av ett stridsflygplan. Dessvärre får vi aldrig veta så mycket i den frågan heller. Jag antar att de bärande scenerna fick stryka på foten för socialrealism.
Varför major Höglunds dotter är med i filmen är också svårt att förklara. Hon har två scener som bara tycks syfta till att ge någon form av mänskligt skimmer åt Höglund, men lyckas inte särskilt bra då det hela utvecklar sig till parodi istället.

Nej, bättre än "Hotet" kan du Kjell, det vet jag.
Och snälla filmsverige, casta inte Shanti Roney i en actionroll till. Det är inte hans starka sida. Och för guds skull, låt honom aldrig mer göra lama berättarröster i början på en film.
Det dödar filmen så effektivt så ni kunde låtit Regina Lund göra huvudrollen lika gärna.

Innehållsförteckning:
Skrik
En skum jugoslav
Onda skurkar
Hårda killar
Shanti Roney
En massa oförklarligheter

Svensk premiär: 6 februari 2004

Harald Åberg : 04-02-06


 
> maila crew@bulldozer.nu