[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Hulk


Hulk

(The Hulk)

Under en sommar i min barndom, tidigt 80-tal, var min lycka total.
Tänk dig att den seriefigur du älskar blir till film med riktiga skådespelare.
Ja, det hände även på den tiden och för mig betydde det att jag sena sommarkvällar fick se hur David Banner tack vare en överdos gammastråling blev förvandlad till Hulken i pressande situationer.
Stan Lees och Jack Kirbys Marvel comics tecknade värld har nu åter fått liv i och med Ang Lees långfilm "Hulk".

Ur "Hulken"
Som synes klär sig Bruce Banner i synnerligen elastiska material.
© UIP

Åren har gått sedan TV-serien och nu är Bill Bixby, skådespelaren som spelade David Banner, död.
Så i stället så iklär sig Nick Nolte David Banners roll, en karaktär som nu går i vansinnets tecken till skillnad från min gamla TV-seriefavorit.
Det är dock inte David Banner som blir förvandlad till Hulken denna gång, utan hans son, Bruce Banner, som spelas av Eric Bana. Detta på grund av att det stackars barnet fått skörda den bittra frukten av de experiment som David Banner gjorde på sig själv när frun blev på smällen och allt.
Pappa Banner blev galen till slut och när vi träffar Banner junior har han ingen aning om vad hans gener är kapabla till, lika lite som han vet vem pappan var och vad denne ställt till med. Den förvirrade Bruce Banner, som filmvärldens gröna svar på Saddam Hussein, får till slut hela USA:s armé efter sig. Men inte bara det utan också sin pappa, som utflyttad från mentalsjukhuset nu vill umgås med sin son och göra världen högst osäker.

Säga vad man vill om Ang Lee, men hans filmer är verkligen inte stöpta i samma form. Från lågmälda dramat "Ice storm" till Jane Austens "Förnuft och känsla" och flygande asiater i "Crouching tiger, hidden dragon". Det mest logiska är förstås att nästa steg är en högt hoppande Hulk?

Filmen är i alla fall ett skickligt hantverk med ett lekande bildberättande som man inte ser så ofta på bio.
Under nästan hela filmen härskar "split screens" uppe på vita duken.
Med detta menas att man samtidigt ser flera olika skeenden parallellt ungefär som i "24" som gick på TV4 i våras, fast finessen är mycket bättre här.
Varför man använder sådan berättarteknik i "Hulk" torde vara för att förstärka serietidningskänslan. Det är egentligen ingen film man ser utan en serietidning med rörliga bilder.

Hulken ser för övrigt mer ut som en seriefigur än något man skulle stöta på ute i stora världen. Första gången Bruce Banner blev till en grön krossarmaskin höll jag nästan på att brista ut i skratt över hur löjlig filmens Hulk såg ut.
Fast efterhand vande jag mig och nu tycker jag att Ang Lees Hulk passade lika bra in i filmen som allt annat. Det här är dessutom en film för de flesta utom de allra minsta barnen. Tonåringarna och jag kan njuta av stridsvagnar som blir till kaffeved. Övriga i min ålder kan fundera över det psykologiska i att vara utstött och annorlunda. Föräldrar kan fundera över överstens svårigheter att hålla kontakt med sin dotter och sina känslor. Filmforskare och kännare kan sitta och klura över vem Hulken egentligen representerar.
Det här är en film som har något litet för de flesta, men kanske inte allt för alla.

Dock har Ang Lee misslyckats med en grej som han borde tagit lärdom av i tidningen och TV-serien. Är det inte dags att låta byxorna spricka nu?
Hur kommer det sig att allting spräcks utom byxorna runt midjan?
Ska inte alla kvinnor och vi låtsasointresserade män någon gång få reda på vad som händer med Hulkens genitalier?
Nu kanske jag råkat ge sexindustrin en idé till ett filmmanus och ni som är känsliga för det får ha överseende.
Vad jag egentligen vill säga är att "Hulk" i sina trasiga byxor ändå är ett bra eftermäle för mina barndomshjältar Bill Bixby och Lou Ferrignos gestaltningar i "The incredible Hulk".

Innehållsförteckning:
Genmanipulerad pudel
Sam Elliott
Stan Lee och Lou Ferrigno i småroller
Eftertext i form av pratbubblor

Svensk premiär: 9 juli 2003

Jörgen Krusell : 03-07-08


 
> maila crew@bulldozer.nu