[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - The Human Stain

The Human Stain

Den här filmen har samlat en hel bunt med Hollywoods stjärnor.
Eller vad sägs om en rollbesättning med Anthony Hopkins, Nicole Kidman, Ed Harris och Gary Sinise?
Eller som RJ spontant utbrast när han fick höra om filmen: "Det är som en amerikansk Richard Hobert-produktion. Kläm in så många kändisar som möjligt och skit i manuset"

Ur filmen "The Human Stain"
Visst är de ett trovärdigt kärlekspar?
© Miramax films

"The Human Stain" är väl kanske inte riktigt så illa, men det är ett tydligt exempel på varför filmmakare inte bör tillåtas arbeta med mer än ett tema åt gången.
Vi presenteras för två handlingar, huvudhandlingen där den judiske litteraturprofessorn och dekanus Coleman Silk, Anthony Hopkins, sparkas från sitt universitet då han anklagas för att ha använt ett nedsättande ord om svarta.
Hans fru dör i en blodpropp och själv blir han nästan från vettet.
Efter hand utvecklar han en nära vänskap med författaren Nathan Zuckerman, Gary Sinise, och börjar närma sig livet igen. Så en dag blir Coleman upp över öronen förälskad i Faunia Farley, Nicole Kidman, en ung kvinna med ett trasigt förflutet.

Parallellt med den här handlingen pågår den mycket mer komplicerade och intressanta historien om hur en ung svart man vid namn Coleman Silk tack vare sin bleka hy kan bygga sig ett nytt liv baserat på lögnen att han är jude.
Hur Coleman till sist förnekar sin härkomst total och även sin familj. Det är här filmen bränner. Att Nicole Kidman och Anthony Hopkins skulle kunna ha ett förhållande käns lika trovärdigt som att Star Trek skulle vara dokumentärt och Faunia Farleys tidigare liv med misshandlande make och döda barn känns för mycket som ett sidospår för att riktigt engagera.

Dessvärre är det mer "ligga i sängen och mysa efter sex, men säga cyniska saker"-scener med Kidman och Hopkins (som för övrigt sjunger Viagras lov) än vad det är brännande, problematiskt och intressant.

Det går att se "The Human Stain" för att handlingen inte är ointressant och för att det dräller med coola skådisar. Men det är inte direkt årets film, om man inte är i Anthony Hopkins ålder och drömmer om att få ligga med någon som Nicole Kidman.

Innehållsförteckning:
Rasism light
Kärlek över åldersgränserna
Cyniska ord
Referenser till klassisk litteratur

Svensk premiär: 30 januari 2004

Harald Åberg : 04-01-30


 
> maila crew@bulldozer.nu