[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - I Spy


I Spy

En hemlig agent och en proffsboxare reser till Budapest för att stoppa försäljningen av en stulen stridsplansprototyp.
Det är handlingen i ett nötskal i denna ”buddy movie” baserad på en TV-serie från sextiotalet där Bill Cosby hade en av huvudrollerna.

Ur "I Spy"
Owen Wilson och Eddie Murphy i komedin "I Spy"
© Columbia TriStar

Här har Eddie Murphy och Owen Wilson tagit över som boxaren Kelly Robinson respektive den småtafflige agenten Alex Scott.
Murphy gör för sjuttiosjunde gången sin paradroll som överspelad machopratkvarn och Wilson är som vanligt lite lagom smådum men tuff då det verkligen kniper. I övriga roller ser vi bland andra Famke Janssen som Alex sexiga partner, Gary "En röst i natten" Cole som toppagenten Carlos och Malcolm McDowell som superskurken Gundars.

"I Spy" är en actionkomedi med betoning på komedi.
Osannolikheten ligger konstant på hundra procent från början till slut men det får man naturligtvis acceptera i en rulle av den här kalibern.
Efter ett tag blir dock alla de standardmässiga actionsekvenserna rätt tjatiga eftersom filmens största kvaliteter trots allt ligger i själva parodierandet av genren och i spelet mellan Wilson, Murphy och ibland Janssen.

En och annan scen är faktiskt riktigt rolig, men Eddie Murphy sjunger definitivt på sista versen och är i akut behov av att förnya sig om han ska hänga med de återstående åren fram till pensioneringen. Owen Wilson har däremot en hel del kvar att ge som komediaktör, men även han får nog passa sig så han inte blir för evigt insorterad i facket för dumdryga, godhjärtade klantskallar.

Regissören Betty Thomas, som sedan tidigare har filmer som "Doctor Dolittle" och "28 dagar" på sitt samvete, förlitar sig en aning för mycket på sina stjärnor och lyckas inte riktigt få filmen att lyfta sig över mängden i en genre som börjar bli allt mer uttjatad. Malcolm McDowell är uppenbarligen anlitad enbart på gamla meriter och tillför egentligen inte något. Rent talangslöseri.

Det hela liknar faktiskt mest en tecknad barnfilm, fast med levande människor. Sanslös tokaction, smålustiga dialoger och en mycket enkel handling.
Kan funka för mindre nogräknade sportlovsungdomar med fickorna fulla av veckopeng och eventuellt för Wilsons eller Murphys riktiga hardcorefans.
Om det nu finns några sådana kvar därute.

Innehållsförteckning:
En tjatig boxare
En andra klassens agent
En sexig tjej
Malcolm McDowell

Svensk premiär: 14 februari 2003


Albin Valsinger : 03-02-13


 
> maila crew@bulldozer.nu