[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]Jeepers Creepers-surfa:
> MGM:s sida om filmen

Läs mer:
> Tillbaka till filmarkivet

>> sett - film - recension - Jeepers Creepers


Jeepers Creepers

Att man skall akta sig noga för dårar i rostiga gamla lastbilar lärde vi oss redan 1971 tack vare Steven Spielbergs långfilmsdebut "Duellen".
Men eftersom dagens tonåringar knappast lär ha sett den, är plötsligt en ny generation bilburen ungdom i farozonen.

Ur  filmen "Jeepers Creepers"
En anledning att se till att vindrutetorkarna funkar...
© MGM

När Darry och hans syster Trish är på väg hem till sina föräldrar över skollovet blir de nästan ihjälkörda av en galning som kör om dem i en risig skåpbil.
Bilen kör ifrån dem, men lite längre fram längs vägen har den parkerat intill en gammal kyrka och syskonen får bevittna hur föraren kastar ner något som liknar insvepta kroppar i ett stort rör. Detta blir inledningen på ett dygn som samtliga inblandade sent skall glömma.

"Jeepers Creepers" är en blandning av Guds nåde.
Det är nästan svårt att komma på någon skräckfilm från de senaste decennierna som manusförfattaren och regissören Victor Salva inte har lånat något ifrån.
Kalla det plagiat eller hyllning, välj själva, men personligen tycker jag att det är just detta som faktiskt gör "Jeepers Creepers" lite rolig.
Herr Salva öser från en aldrig sinande ström av referenser och som åskådare vet man därför aldrig riktigt vart handlingen är på väg.

Nog har vi sett det mesta förut, men det är liksom en del av poängen.
Den som gillar teen-slashers vet vad han (för det är oftast en han) får, samtidigt som här också ligger en och annan överraskning och lurar...
Visst finns det som vanligt ett antal logiska luckor, men filmens skenande intrig och dess minst sagt övernaturliga inslag gör att sådant känns mindre viktigt.

"Jeepers Creepers" är en film att se med glimten i ögat, och den som inte nedvärderar den för dess eventuella brist på nyskapande kan se fram emot en stunds underhållande läbbigheter med ett par dumdristiga tonåringar, en synsk tant och en livsfarlig skåpbilschaffis i centrum.
Fotot är atmosfärrikt, klippningen effektiv och jag lovar:
Den som inte har hoppat till i stolen åtminstone tre gånger innan filmen är slut måste ha blundat.

Innehållsförteckning:
"Duellen"
"Motorsågsmassakern"
"Scream"
"Jag vet vad du gjorde förra sommaren"
"Wishmaster"
"Urban Legend"

Svensk premiär: 28 juni 2002

Albin Valsinger : 02-06-25


 
> maila crew@bulldozer.nu