[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Jimmy Neutron: Pojkgeniet


Jimmy Neutron - Pojkgeniet
(Jimmy Neutron - Boy Genius)

Isaac Newton var vetenskapsman och den som för ett par hundra år sedan fick ett äpple i huvudet och kom på det här med hur gravitation och tyngdkraft fungerar.
Jimmy Isaac Neutron är en ordlek med gamle Newtons namn och dessutom huvudperson i den animerade film jag har beskådat.
Jimmy Neutron är en smart liten kille, ett uppfinnargeni, som bor hemma hos sina föräldrar i ett hus i en tecknad stad någonstans i USA.

Ur filmen "Jimmy Neutron"
Ur filmen "Jimmy Neutron - pojkgeniet"
© UIP

Neutrons liv kretsar i hundranittio kring uppfinningar, vännerna och hans robothund. Tillsammans ger de sig alla ut på ett räddningsuppdrag i rymden som är något av det mest fantasifulla jag någonsin sett.
Vad räddningsuppdraget går ut på tänker jag inte avslöja...

Jag trodde ingenting om denna film när redaktörn skickade i väg mig på den. "Ännu en barnfilm", tänkte jag sådär halventusiastiskt.
Det var förvisso en barnfilm i första hand, men också någonting för mig och alla andra med tror jag. Ett rappt berättartempo, ett gott humör, imponerande animationer, fantasi i massor och total gränslöshet och avsaknad av respekt fick mig på fall.

Barnen åker ut i rymden utan rymddräkter - so what! Det var så kul, så uppfriskande, så underhållande. Jag måste faktiskt tillstå att jag undrar om jag överhuvudtaget sett en bättre animerad film än denna.
Det påminner ibland om ett datorspel som fått tuppjuck där alla animerade barn ätit nåt uppiggande och fått spunk.
Det påminner om nåt som mitt barnasinne aldrig fick uppleva.
Den påminner inte om nåt jag tidigare sett i animationsgenren.
Boken "Liftarens guide till galaxen" kanske ligger närmast till hands när jag associerar vilt under mitt recensionsskrivande.

Filmen är en visuell högtempoupplevelse samtidigt som den är rolig och möjligen lite läskig ibland för de allra minsta som väl är ett litet, litet minus.
Annars är det bara att gå och se detta imponerande animationsfyrverkeri till filmupplevelse.
Dessutom, att i samma film få höra och se fågeldansen för att några minuter tidigare hört "Blitzkrieg bop" med Ramones säger allt om vilken underbar kaossoppa jag fått uppleva.

Läsk som automatiskt ger rapar, förminskad skolfröken slåss med larv från äpple, ombyggd brödrost som sattellit, osynliga hamstrar, och en växt som äter små skolflickor...
Går det verkligen att motstå sådana galna filmingredienser?
Nej, så här i efterhand var det tydligt att jag inte kunde lägga band på mig. "Jimmy Neutron - underbarnet" levererar och gör det riktigt bra.
Finns det mer animerad film åt mig att recensera tro?


Innehållsförteckning:
Svenska rösterna Linus Wahlgren och Kim Sulocki
Engelska rösterna Patrick Stewart och Martin Short
Häftigt nöjesfält
Meteorregn

Svensk premiär: 6 december 2002


Jörgen Krüsell : 02-12-05


 
> maila crew@bulldozer.nu