[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Kyrkogårdsön

Kyrkogårdsön

Någon som minns Enid Blytons "Fem-böcker"?
Regidebutanterna Martin Forsström och Daniel Möllberg gör det i alla fall. De har tagit fasta på "ungdomar-på-sommarlov-som-är-med-om-mystiska-grejer"-temat, förlagt handlingen till Stockholms skärgård 1985 och kryddat det hela med ryssar och ubåtar.

Ur filmen "Kyrkogårdsön"
Pettersson är försvunnen - dags att ta lagen i egna händer!
© Scanbox

Det hela börjar med att Henrik, 14 år, åker till sina tre kompisar i skärgården. Något han gör varje sommar. På vägen dit träffar han en jämnårig tjej som är på väg till samma ö för att bo hos sin mormor och jobba extra i hennes kiosk. (Så var de alltså fem och äventyret kan börja!)
Ett par av kompisarna är bröder, och det är hos deras föräldrar (Leif Andrée och Lotta Ramel) som pojkkvartetten är inkvarterad. I närheten bor också den trevlige fiskargubben Pettersson (Torsten Wahlund), medan den osympatiska vuxenrollen innehas av nyligen bortgångne Lakke Magnusson som polisen Nilsson.

Sommaren 1985 präglas Sverige, och i synnerhet Stockholms skärgård, av jakten på förmodade ryska ubåtar. En situation som leder till allmän försiktighet och misstro, samtidigt som den lockar de spänningshungrande ungdomarna att göra egna efterforskningar och upptäckter. Och när gubben Pettersson plötsligt försvinner spårlöst blir det svårt för de vuxna att hålla sina smådeckare inne om nätterna…

"Kyrkogårdsön" är en bitvis hyfsad äventyrsfilm för barn i mellanstadieåldern, men den är tyvärr inte helt problemfri. Dels är filmen på sina ställen lite för otäck för att passa för de yngre barnen (11-årsgränsen är inte omotiverad), men på samma gång är den så pass enkel och barnslig att den förmodligen uppfattas som lite töntig för de flesta som börjar närma sig 15-årsstrecket. Att skådespeleriet stundtals är riktigt uselt gör inte saken bättre.

Sammantaget ger detta filmen en tämligen begränsad målgrupp, och risken finns att bristerna tar överhand och förtar en del av glädjen även för denna lilla publik. Dessutom känns det inte direkt helfräscht att 2004 damma av ett gäng inkräktande ryssar som "the bad guys".

Innehållsförteckning:
Sommar och sol
Saft och bullar
En myspysig fiskare
En dum snut
Onda ryssar

Svensk premiär: 17 september 2004

Albin Valsinger : 04-09-16


 
> maila crew@bulldozer.nu