[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension -Lady Vengeance

Lady Vengeance

Efter filmerna "Mr Vengeance" (Hämnarens resa) och "Oldboy - hämnden", kommer nu "Lady Vengeance" - den avslutande delen i den koreanske regissören Chan-wook Parks våldsamma och kritikerrosade trilogi om hämnd.

Ur filmen "Lady Vengance"
Yeong-ae Lee som hårdkokt hämnerska.
© Noble Entertainment

Utanför ett fängelse står en välkomstkommitté och väntar.
I 13 år har Lee Geum-ja (Yeong-ae Lee) suttit fängslad för att ha kidnappat och mördat ett litet barn.

Under sin tid i fängelset har hon gjort sig känd som den som alltid ställer upp och hjälper andra. Geum-ja - "den godhjärtade", som hon kallas. Men inte längre. Den traditionsenliga bit tofu hon erbjuds att äta som en symbol för ett liv utan synd låter hon falla till marken. Geum-ja har en hämnd att utkräva.

Till en början vet vi inte så mycket mer, men genom snygga tillbakablickar får vi lära känna både Geum-ja, hennes kamrater från fängelset och anledningen till att hon ska hämnas.

Den som har sett de tidigare delarna i trilogin känner snabbt igen sig. Filmen är otroligt vacker. Foto och musik gör nästan varje scen till ett litet konstverk, men trots det blir filmen aldrig ytlig och distanserad. Vi kommer verkligen nära Geum-ja, mycket tack vare Yeong-ae Lees fantastiska skådespelarinsats.

Precis som i de tidigare filmerna är det en persons strävan efter hämnd som är drivkraften, men det finns avgörande skillnader.
I den här filmen är skurken tyvärr mer schablonartat ond än i de tidigare filmerna där man, framför allt i "Hämnarens resa", kunde känna sympatier för båda sidor.

"Lady Vengeance" är mindre utstuderat våldsam, men inte mindre obehaglig. Dessutom är det här den första filmen med en kvinna i huvudrollen och enligt Chan-Wook Park finns det skillnader i hur män och kvinnor i slutändan ser på sin roll som hämnare. Något som medför att den här filmen i dess intensiva slut förs upp på en annan nivå än de tidigare i trilogin.

Det finns några mindre svagheter med "Lady Vengeance".
Tyvärr så känns berättelsen lite mer förenklad än i de tidigare filmerna, och någon av de gamla fängelsekamraterna hade lika gärna kunnat strykas då de inte tillför så mycket.

Ett annat möjligt problem, generellt för trilogin, är att det kan vara svårt att förstå hur människor, som i och för sig har utsatts för hemska saker, kan vara så fasta i sin övertygelse att hämnas, och att göra det brutalt. Att de aldrig stannar upp och inser att det kanske inte är rätt - förrän det är för sent.

Men detta är bara mindre invändningar mot en i övrigt mycket bra trilogi och mycket bra film. En varning är på sin plats för känsliga personer, men annars ska ni gå och se "Lady Vengeance".
Det är filmskapande och filmkonst på högsta nivå.

Innehållsförteckning:
Hämnd
Barn som far illa
Röd ögonskugga
Otroligt snyggt intro
Otroligt snyggt resten också

Svensk premiär: 17 mars 2006

Axel Roos : 06-03-17


 
> maila crew@bulldozer.nu