[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Letters from Iwo Jima

Letters from Iwo Jima

När jag hade sett Clint Eastwoods krigsfilm "Flags of Our Fathers", som var en gripande och mycket bra historia, hade jag svårt att tro att jag skulle bli lika tagen av efterföljaren "Letters From Iwo Jima".
Min fantasi räckte inte riktigt till för att tro på ännu en film på exakt samma tema.

Ur filmen "Letters from iwo Jima"
General Kuribayashi.
© 2006 Warner Bros. Entertainment Inc/ Merie W. Wallace

Ändå såg jag fram emot att få se en amerikan skildra den japanska sidan av slaget om Iwo Jima, och att framför allt få se just Clint Eastwood göra det.
Det var med viss förväntan som jag besökte biografen för att se denna Oscarnominerade Clintanfilm. Och jag blev inte besviken.

Storyn bygger, precis som intrigen i "Flags of Our Fathers", på ett flertal olika karaktärer, vars minnen och livsöden vi får ta del av.
Framför allt skildras dock två av karaktärerna, generalen Kuribayashi, och fotsoldaten Saigo, i det civila en fattig bagare. Till det yttre är de så olika som två män kan vara; den ene general, den andra simpel menig och båda med helt olika bakgrund och värderingar. Men kriget länkar samman dem, så som endast en verkligt traumatisk upplevelse kan göra. Till sist handlar det inte om rang, utan om vanlig enkel mänsklighet, medan armén förgäves försöker försvara sig mot USA:s invasion.

"Letters From Iwo Jima" är nominerad i flera Oscarskategorier – bland annat för bästa film och bästa regi – och det med all rätt.
Det är nämligen en alldeles lysande film, skildrad med den närvaro och intensitet som just Clint Eastwood behärskar så bra.

För samtidigt som det förvisso är en krigsfilm, med allt vad det innebär av blod och död, är det på sätt och vis ännu mer en film om människor och mänskliga egenskaper. Den har sina fel och brister, naturligtvis, och personligen anser jag att Clintan gjort bättre filmer.
Men den lämnar spår i medvetandet och framför allt väcker den tankar.
Det finns alltid två sidor av samma krig. Och det har Eastwood skildrat på ett mycket levande sätt.

Innehållsförteckning:
En kejserlig armé
Pang-pang
Eftertanke
En tuff general
En ännu tuffare fotsoldat

Svensk premiär: 23 februari 2007

Bitte Assarmo: 07-02-22


 
> maila crew@bulldozer.nu