[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Hotell Lyckan


Hotell Lyckan
(Xingfu shiguang)

Zhao (Zhao Benshan) är en riktig loser, arbetslös sedan verkstaden han jobbade i stängde och totalt misslyckad i kärlekslivet.
Han har en dröm dock, han vill gifta sig nu på gamla dar och när han möter en kvinna som verkar lika intresserad som han själv gör han allt för att bröllopsplanerna skall gå i land.

För att verka som om han är en lyckad man och högkvalitativt äktenskapsparti ljuger han, med hjälp av kompisen Li (Li Xuejian) ihop en historia om att han äger ett framgångsrikt hotell.
Hotellet finns, men är egentligen bara ett krypin för älskande par inrett i en gammal skrotbuss som står parkerad vid en utsiktsplats.
Framgången är inte så vidare stor den heller eftersom "direktör" Zhao med sin gammaldags moral envisas att sitta i dörröppningen för att se till att inget oanständigt sker i bussen.

Ur filmen "Hotell Lyckan"
Wu Jing och Zhao på väg till jobbet
© 20th Century Fox

Den inte så sympatiska fästmön, en kvinna som egentligen bara önskar att gifta sig rikt, lever i en rätt så risig lägenhet tillsammans med sin bortskämde son (Ling Qibin) samt sin blinda och hunsade styvdotter Wu Jing (Dong Jie). När nu en välbeställd hotelldirektör kommer in i familjen ser styvmor sin chans att bli av med Wu Jing och övertalar Zhao att ge henne ett jobb som städerska på hotellet.
Motvilligt går Zhao med på detta och tar med Wu Jing till utsiktsparken där kommunala arbetare är i full färd med att frakta bort Hotell Lyckan.
Osäker på vad han skall göra nu, och oförmögen att få sin fästmö att ta tillbaka Wu Jing fortsätter Zhao lögnen.

Den blinda flickan skall få jobb på hotellet, självklart, men inte förrän det är färdigt. Det byggs om för tillfället. Dessutom får hon bo i en övernattningslägenhet som tillhör en anställd, egentligen Zhaos egen lägenhet.
Det visar sig att Wu Jing är en duktig massös så tillsammans med sina forna arbetskamrater bygger Zhao ett massagerum i den övergivna verkstad där de en gång jobbat, tillsammans spelar de upp en invecklad charad för att övertyga sin nya skyddsling om att hon jobbar på ett exklusivt hotell.
Två saker har de dock inte tagit med i beräkningen: Att de skall börja tycka väldigt bra om flickan och att blind inte nödvändigtvis betyder dum.

"Hotell Lyckan" är regisserad av Zhang Yimou, en av Kinas mer kända regissörer, som tidigare gjort internationell erkända filmer som "A Terracotta Warrior", "Ju Dou - Förbjuden kärlek" och "Röda lyktan".
Det är en ganska så lågmäld men komisk film som Zhang erbjuder den här gången. Inga direkt stora gester förekommer och inget särskilt händer heller i filmen, men den har en varm och vacker ton i sig.
Trots att Wu Jing är hunsad och utsatt, så hittar hon en sorts vänskap och glädje när mytomanen Zhao kommer in i hennes liv.

Det är kanske inte alltid så lätt att förstå vad filmens syfte är.
Den är inte så där extremt rolig, den saknar action och den romantiska biten är inte särskilt fantastisk på något sätt, så väntar man sig något av detta blir man förmodligen bara förbryllad och sitter som en död torsk i biofåtöljen.
Själv tror jag att syftet med "Hotell Lyckan" är att berätta en lite udda och en lite skruvad historia om människor som inte riktigt passar in i det nya neokapitalistiska Kina, och om att vara snäll och välmenande trots att det man gör egentligen bara är en stor lögn.

Innehållsförteckning:
Elaka människor
Omtänksamma människor
Utsatta människor
Konstiga människor

Svensk premiär: 22 november 2002


Harald Åberg : 02-11-21


 
> maila crew@bulldozer.nu