[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]


Madagaskar-surfa:

> Filmens hemsida

Läs mer:
> Tillbaka till filmarkivet

>> sett - film - recension - Madagaskar

Madagaskar

Zebran Marty och Lejonet Alex är bästa vänner.
Ute i verkliga världen skulle detta vara ett problem, men då Marty och Alex bor på New Yorks zoo och Alex aldrig har behövt tänka på zebrastek, så funkar det. Till gänget av vänner hör också flodhästen Gloria och den hypokondriske giraffen Melman.
Livet är härligt, men Marty vill ha något mer.

Ur filmen "Madagaskar"
Semesterparadis för djurparksdjur.
© UIP

Efter att ha råkat bli vittne till den skumma pingvinligans rymning så bestämmer sig Marty för att det han vill helst av allt är att komma ut i det fria. Vännerna försöker övertyga honom om att det är dumheter, men givetvis lyssnar Marty inte på det örat. Efter ett kortare äventyr på stan och en misslyckad räddningsaktion senare skeppas hela djurparken iväg mot Kenya.

Varför nu pingvinerna skulle skeppas iväg till Kenya är svårt att tänka sig, men de kapar skeppet och sätter kursen mot Sydpolen istället. Samtidigt som denna kapningsaktion pågår ramlar Alex, Martys, Glorias och Melmans lådor överbord och de flyter upp på Madagaskar.

"Madagaskar" är något av en mellanfilm för Dreamworks.
Den är inte alls lika bra eller påhittig som "Shrek"-filmerna, men den är inte direkt kass heller. Roligast är förmodligen första halvan, med livet i New York, och pingvinerna. Medan själva ön Madagaskar inte känns riktigt så fantastisk att den meriterar en film. Visserlign har den sina ljuspunkter, Sacha Baron Cohen som lemurernas självupptagne kung Julian är irriterande på ett underhållande vis och matchas bra av Cedric the Entertainer som den hårt prövade sekreteraren Maurice.

Men någonstans hade man kanske velat se mer konflikt i Alex hungersdrivna längtan efter att sätta tänderna i Marty. Mer hade kunnat göras, särskilt i dagar som dessa, av hur tunnt civilisationens fernissa ligger över naturens barbari.

Men det är trevligt och småroligt, och som sagt så är första halvan av filmen av mycket hög klass. En film väl värd att ses medan vi väntar på att "Wallace och Gromit" kommer i oktober.

Observera att alla mina omdömen gäller den engelskspråkiga versionen. Hur det blir när man byter ut Jada Pinket Smith mot Regina Lund och David Schwimmer mot Michael Nyqvist vill jag helst inte tänka på.

Innehållsförteckning:
Djur i bur
Djur i natur
Dansant lemur
Pingviner

Svensk premiär: 2 september 2005

Harald Åberg : 05-09-03


 
> maila crew@bulldozer.nu