[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Mannen på tåget


Mannen på tåget
(L'Homme du Train)

En råbarkad främling stiger av tåget i en liten fransk stad.
Han har våldsam migrän och söker upp apoteket för att köpa huvudvärkstabletter. Expediten ger honom av misstag brustabletter och för att få vatten till dessa följer han den pensionerade poesiläraren Manesquier hem till dennes herrgårdsliknande villa.

Ur filmen "Mannen på tåget"
På väg förbi varandra på livets stig.
© Sandrews

De två männen kunde inte vara mer olika. Milan, som främlingen heter, är en fåordig och lite surmulen kriminell med uppsåt att råna stadens bank. Manesquier däremot är pratsam, på gränsen till pladdrande, och lever ett innehållslöst liv i sitt förfallande palats.

Milan tackar för vattnet och försöker hitta ett hotell att bo på, men stadens hotell har bara öppet på somrarna. Motvilligt beger han sig tillbaka till Manesquier för att be om logi där ett par dagar. "Till på lördag"
De bägge männen lär känna varandra allt bättre och inser mer och mer hur de avundas den andres liv.

Det är en rätt så märklig film det här.
Tempot är ganska lågt och filmen är definitivt dialog- och karaktärsdriven. Ändå så känns den inte långsam, det finns ett flyt i berättandet som de flesta filmer av den här sorten (handlingens män konfronteras med sin inre längtan att hasa omkring i filttofflor) saknar.
Dessutom har filmen en lätt surrealistisk ton karaktärerna är en smula exentriska och ibland dyker personer och ting upp eller försvinner genom att klippas in eller ur direkt i bildrutan. Det skapar en ganska skön stämning i filmen som jag fann tilltalande.

Även om "Mannen på tåget" i mycket är en lättsam bagatell så är det en väldigt lyckad film. Vi presenteras för ett par djupa existentiella frågor, vi får en smula thrilleraktighet, ett brott och lite pangpang. Allt berättat med gediget franskt filmhantverk.
Skådespelarna är duktiga och passar utmärkt i sina roller. Särskilt huvudpersonerna, franske rockstjärnan Johnny Hallyday som Milan och Jean Rochefort som Manesquier.
Det här är en film som växer och som i slutändan mycket väl kan visa sig vara en av de bättre i år.

Innehållsförteckning:
Sadko, som säger en mening om dagen precis klockan 10
Längtan till ett annat liv
Ett rejäl kråkslott
Konsten att dricka konjak
Konsten att gå i tofflor
Konsten att skjuta pistol

Svensk premiär: 7 november 2003

Harald Åberg : 03-11-07


 
> maila crew@bulldozer.nu