[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - bio - recension - Memento


Memento

Det är sällan man ser en riktigt bra film, en där man bara sitter och undrar vad som kommer att hända härnäst.
"Memento", i regi av Christopher Nolan, är årets bästa film av det slaget. Ingenting är vad det synes vara och ingenting är självklart.

Själva handlingen utspelar sig baklänges.
Steg för steg rekonstruerande vad som lett fram till inledningsscenens mord.
Leonard, Guy Pearce, är en man med ett uppdrag.
Han är också en man helt utan korttidsminne, likt för en guldfisk upphör allt som inte är nedskrivet att existera efter bara tio till femton minuter.
Något som är klart hindrande när man är på jakt efter sin frus mördare.
Leonard har dock ett system, han fotograferar alla viktiga platser med sin polaroidkamera och skriver ner all viktig information på baksidan av korten. Riktigt viktiga saker tatuerar han in på sin kropp.

ur filmen "Memento"
Guy Pearce och Carrie-Anne Moss letar ledtrådar...
© Newmarket Capital Group

Varje morgon när Leonard vaknar i sitt sjabbiga motellrum undrar han var han befinner sig, men med hjälp av sina foton och sina tatueringar kan han till sist komma till klarhet. Varje person han möter är en ny bekantskap och inte ens de som kallar sig hans vänner vet han vilka det är.

Det är inte ett lätt liv för stackars Leonard, och ju mer av hans historia som rullas upp desto mer börjar man undra om det inte är en jämra härva han har hamnat i. Alla tycks ha något själviskt intresse i mannen utan minne.

Filmens grundidé påminner mig om Gene Wolfes gamla roman "Soldier of the Mist", där protagonisten också helt saknar minne efter ett slag mot huvudet, men "Memento" står ut mycket på grund av det säregna berättarsättet.
I början blir man som åskådare mycket förvirrad och har svårt att hänga med i svängarna.
På ett sätt kan man tycka att det visar hur svårt och förvirrande det måste vara för Leonard som ju inte har någon som helst förförståelse för hur folk reagerar på hans närvaro.
Det här är helt enkelt en sån film som man kanske måste se en två - tre gånger innan man kan känna sig riktigt säker på vad som utspelar sig. Det hjälper också om man är skärpt.
Till skillnad från flera av årets tidigare ganska så meningslösa och ointelligenta filmer från Hollywood överraskar "Memento" starkt positivt och ger nytt hopp om den amerikanska filmindustrins framtid.

Innehållsförteckning:
En intelligent intrig
Duktiga skådespelare
Ett överraskande berättande
116 minuter spänning
Valuta för pengarna

Svensk premiär: 13 juli 2001

Harald Åberg : 01-07-20


 
> maila crew@bulldozer.nu