[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]


Utomjordings-surfa:

> Men in black.com

Läs mer:
> Tillbaka till filmarkivet

>> sett - film - recension - Men in Black II


Men in Black II

Uppföljare är en svår konst. De måste hålla ett högre tempo, vara roligare och mer spännande än föregångaren.
Eller så kan man bara slänga på två streck på titeln och tugga om samma eländiga skämt en gång till.
Den senare beskrivningen passar dock bäst till filmer som "American Pie II" eller "Jag vet vad du gjorde förra sommaren VII".
"Men in Black II" fyller faktiskt två sällsynta kriterier, den är en rolig uppföljare och dessutom den första komedin på över ett år utan ett enda bajsskämt.

Jag kanske är lite barnslig, men jag gillade faktiskt den första "Men in Black". Lekfullheten i de märkliga rymdvarelserna och de underliga high tech-prylarna var helt klart sånna saker som vinner hos mig. Att tvåan skulle vara lika bra hade jag, cynisk som jag är, inte vågat hoppas på, men det visade sig att den var en utmärkt komedi.

Ur "Men in black II"

K och J shoppar runt efter blanka fallosobjekt.
© Columbia Tri Star


Efter inledningen, där konflikten presenteras i ett härligt sunkigt TV-program, möter vi stygga ormrymdvarelsen Serleena (Lara Flynn Boyle, känd från "Twin Peaks") som kommit till jorden för att hitta något fantastiskt supervapen och förstöra alla sina fiender.
Kanske inte ett manus av nobelpristagarklass, men för en en och en halv timme lång science fiction-komedi så räcker det mer än väl.

Vi får möta agent J (Will Smith) som sedan förra filmen har kommit upp sig i MIBs hierarki, men är mest känd och fruktad som agenten som tömmer alla sina partners på minnen och skickar ut dem till det civila livet.
Ni kanske mins den blixtrande neuralisatorn, eller flashy thingyn, från förra filmen?
När plötsligt den onda Serleena dyker upp och ställer till med en hel massa elände så står det dock klart att enbart J inte kan klara skivan, det behövs en än mer legendarisk agent.
K (Tommy Lee Jones) som lurade i väg Serleena och räddade jorden förra gången det var på tapeten är den enda som sitter inne med information som kan skydda oss den här gången. Synd bara att han har blivit neuraliserad och nu jobbar som postmästare i en liten håla någonstans.
Givetvis ger sig J i väg efter sin forne läromästare och försöker övertyga honom om att världen är bra mycket mer komplicerad än han tror.
Man kan börja med att granska "folket" som jobbar på posten till exempel.

"Men in Black II" är en ganska så rolig och väldigt rapp komedi. Den håller ett högre tempo än ettan på både gott och ont.
Visst blir filmen bättre av ett högre tempo och bättre tajmning på skämten, men å andra sidan går lite av originalets "sense of wonder" förlorat när man inte får se lika mycket av MIBs vardagsrutin.

Will Smith är duktig på det han gör.
Jag har inte sett "Ali" så jag vet ännu inte om han är en duktig skådespelare, men han är en förbaskat duktig komiker och är bra på att leverera sina repliker precis på sekunden rätt.
Att Tommy Lee Jones är duktig det vet vi alla vid det här laget, och även han klarar med bravur av att spela mot alla de datoranimerade konstigheterna utan att spräcka fasaden.
Förvandlingen från lite lätt ifrånsprungen postmästare till superagent med stenkoll på läget sköts även den väldigt bra.
Övriga skådespelare känns väldigt mycket som bakgrundstexturer i filmen.
Inte ens Lara Flynn Boyle som spelar ormkvinnan Serleena är någon starkare färgklick, men å andra sidan så funkar manus alldeles utmärkt ändå.
Vi ser sådana här filmer för gagsen och inte de starka rolltolkningarna, eller hur?

Dessutom måste jag ge filmmakarna en extra eloge för att de lyckats göra en film som inte bara är under en och en halv timme lång utan dessutom helt fri från bajshumor, om inte det är värt en Oscar för bästa film så vet jag inte vad som är det.

Till sist vill jag bara berätta för er att ni inte just har läst en recension av MIB II eftersom ingen sådan film existerar.

Innehållsförteckning:
Inga rymdvarelser
Inga hemliga organisationer
Ingenting, det var bara en väderbalong som krockade med en flock gäss
Cirkulera, här finns inget att se

Svensk premiär: 31 juli 2002

Harald Åberg : 02-07-31


 
> maila crew@bulldozer.nu