[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Monsters Inc


Monsters Inc


Genom garderobsdörrar som dimensionella portaler färdas tappra monster in i barns sovrum för att sätta skräck i de små liven och tappa skriken på flaska.
Skriken omvandlas sedan till ren energi i staden Monstropolis.
Men det är ett farligt arbete.
Att ens nudda ett litet barn kan förknippas med livsfara för monstrena.
Utöver det har monstrena börjat märka att moderna barn, avtrubbade av tv och datorspel, inte längre låter sig skrämmas lika lätt.

Ur filmen "Monsters Inc"
Nu har monstren kommit ur garderoben...
© Buena Vista International

I filmen följer vi mästerskrämmaren James P. 'Sulley' Sullivan (John Goodman) och hans medhjälpare och tekniker Michael 'Mike' Wazowski (Billy Crystal) i deras värv.
Men något ödesdigert händer - ett barn från andra sidan lyckas av misstag ta sig in i monstrenas värld vilket orsakar eskalerande problem för huvudrolls-innehavarna.
Om man kan tala om rollprestationer för skådespelarna som ger figurerna röster så gör Jennifer Tilly ("Bound" och "Liar,liar") en något endimensionell roll som Wazowskis flickvän Celia.
Den stora behållningen, som så ofta i animerad film, är skurken Randolph, det illvilliga kamelontmonstret spelad av Steve Buscemi.
Randolph hatar Sulley för liksom Iznogoud är Randolph den som vill vara barnskrämselmästaren.

Skaparna bakom "Toy Story"-filmerna ägnade närmare två år att enbart skriva till manuset till den nya Pixar/Disney filmen "Monsters Inc".
Det märks, eftersom dialogen och handlingen i den nya filmen vida överträffar "Toy Story"-filmerna.
Handlingen är tätare, mer genomtänkt, och alla små trådar som löper genom filmen blir slutligen hopknutna på ett öredömligt sätt.
Detta utöver sluga igenkänningsmoment, samplingar från andra filmer, drift med amerikansk underhållning och samhälle gör att filmen flyter på alldeles förnämligt.

Frågan är snarare vad den tilltänkta huvudpubliken ­ barnen - tycker om filmen? På pressvisningen satt jag bredvid en journalist som var tvungen att viskande förklara handlingen för sina barn -scen för scen, replik för replik.
Och just de här barnen verkade inte vara särdeles obegåvade heller.

Ett stort plus är att musiken och vinjettgrafiken för tankarna till sextiotalet och trots Disneys medverkan slipper vi de vämjeliga sånger som brölats fram i Disneys filmer under de senaste femton åren.

En oväntad bonus är förfilmen "For the Birds" som handlar om ett gäng snobbiga småfåglar som sitter och surar på en telefonlina då en snäll, men töntig, blå strutsliknande stork dyker upp och också vill sitta på linan.
Enbart den här filmen, regisserad av Ralph Eggleston som också hjälpte till som manusförfattare till Mosters Inc., är värd halva biljettpriset.
Här lyckas Pixar nästan till fullo återskapat det mystiska "det" som fanns i animerad film då bland annat Jack Hannah fortfarande var regissör åt Disney.

Om filmen:
Monsters Inc. har regisserats av tre personer:
Peter Docter som gjorde debut som tecknare åt filmen "A Bug's Life", Pixarveteranen Lee Unkrich och David Silverman som bland annat tidigare skrivit åt Duckman och producerat och regisserat vissa Simpsonsavsnitt.
De har härfört en brokig skara kreatörer som inkluderar de flesta som jobbade med Pixars tidigare succéproduktioner som "Toy Story" och uppföljaren "Toy Story 2".
John Lasseter som tidigare varit Pixars huvudregissör har i Monsters Inc. tagit steget tillbaka till producentstolen.
Det påstås att filmens huvudhandling bygger på en kortfilm som Lasseter gjorde 1979 som filmskoleelev som handlar om snälla moster i garderober.

Omdöme:
Jättebra.
Se den.
Varför då?
Filmen är riktigt skojig.

Innehållsförteckning:
Elakt kameleontmonster
Billy Crystal i formtopp
Monster
Bloopers på slutet
Konstiga Garderober
"Stor-stark-snäll" är kompis med "liten-ettrig"
Hemlig konspiration
Yeti, den förskräckliga snömannen

Svensk premiär: 8 februari 2002

 

 

Jens Holmboe : 02-02-06

 

 


 
> maila crew@bulldozer.nu