[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Mr. and Mrs. Smith

Mr. and Mrs. Smith

Det är väl få filmer som det varit så mycket skriverier om utan att det egentligen handlat om filmen.
Har Brad Pitt och Angelina Jolie ihop det?
Är det Angelinas jätteläppar som fått Brad att lämna Jennifer Aniston?
Är det riktig kärlek vi får se på bioduken?
Hur det nu än är med det så är väl kanske en intressantare fråga om "Mr. and Mrs. Smith" är en bra film. Är det värt att lägga biopengarna på ett besök?

Ur filmen "Mr and Mrs Smith"
Riktiga lönnmordare dansar erotisk tango när de träffas, så klart.
© 20th Century Fox

Det är väl kanske en fråga om tycke och smak. Om du känner att det världen verkligen behöver är en "War of the Roses" med k-pistar och maffiga explosioner, så kommer du inte att bli besviken. Inte heller om du gillar "Over the top"-action blandat med humor. Men om du vill ha en intelligent film om relationer så får du nog fortsätta leta ett tag till.

Premisserna för familjen Smiths äventyr är att bägge två, både John och Jane, är yrkesmördare. Deras identiteter är dock så hemliga att ingen av dem vet om vad den andre sysslar med. Istället lever de ett lite tråkigt och stagnerat förortsliv utanför New York. De har tråkiga middagar på tu man hand och går på ännu tråkigare cocktailpartyn hos sina grannar.
En dag skickas de dock på samma uppdrag och när det strular till sig så får de istället ultimatumet: "Döda den andre inom 48 timmar".
Sen blir det skjuta av.

I "Mr. And Mrs. Smith" är våldet en metafor för äktenskapet, för sex och möjligen för något mer. Våldet som metafor utforskas så grundligt att det blir actionkomedi. Pitt och Jolie skjuter på varandra utan hämningar till dess att de inser att de har större problem än sitt äktenskapliga gnabbande. Då börjar de skjuta på andra istället.

Problemet med filmen är nog att början, när vi ska se familjen Smiths officiella liv och följa med smitharna till äktenskapsterapin, är lite för seg. Det tänder aldrig riktigt till som satir och det är uppriktigt sagt inte direkt något mästerligt drama. Desto bättre blir det när det väl börjar skjutas, men inte heller där är balansen riktigt bra. Efter ett tag av vilda eldstrider, handgemäng och vansinniga biljakter så blir man mest bara matt.
Det är full fart hela tiden, och som åskådare tillåts du aldrig riktigt andas.

Det är sommarens första actionfilm, men knappast sommarens största actionfilm. Tills vidare kan den dock få duga, i väntan på att Tom Cruise ska rädda småbarn undan invaderande rymdvarelser eller Martin Freeman ska lifta runt galaxen.
Lite småkul är det ju trots allt.

Innehållsförteckning:
Brad Pitt
Angelina Jolie
Vapen i mängder
Explosioner i massor
Biljakt i överflöd
"Erotisk" tango

Svensk premiär: 10 juni 2005

Harald Åberg : 05-06-10


 
> maila crew@bulldozer.nu