[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Miss Secret Agent 2

Miss Secret Agent 2
(Miss Congeniality 2 - Armed and Fabulous)

"Miss Secret Agent" var ingen film att minnas till döds.
Därför är det lätt att känna obehag när uppföljaren rullar upp på duken. "Miss Secret Agent 2 – Armed and Fabulous" överraskar positivt genom att inte vara så dålig som jag trodde.


Ur filmen "Miss Secret Agent 2"
Diskret agentklädsel för Miss Secret Agent.
© Sandrews

Efter att ha blivit ett välbekant ansikte för amerikanerna är det svårt att vara FBI-agent under täckmantel. Så Gracie Hart (Sandra Bullock) som så framgångsrikt lärde sig att vara skönhetsdrottning i första filmen blir nu FBI:s ansikte utåt i PR-syfte.
Så Gracie går runt och glittrar och är ytlig till tusen, allt som i alla fall jag förknippar med att vara modell och skönhetsdrottning. Gracie klarar sitt nya uppdrag med glans och allt är frid och fröjd tills ett kidnappardrama äger rum. Cheryl Frazier (Heather Burns) som är Amerikas skönhetsdrottning blir kidnappad och eftersom hon och Gracie blev goda vänner i första filmen så vill den senare åter göra mer agentlika saker. Detta innebär till exempel att rädda sin väninna ur de okända kidnapparnas klor. FBI vill inte det, utan vill ha kvar Gracie som välanpassad PR-kvinna. Gissa om det blir så?

Läser ovanstående stycke och märker att det här låter som en rätt tramsig och kass story, lite sågningsvarning till och med. Fascinerande nog så är "Miss Secret Agent 2" en film med sina goda ögonblick och viss satir över utseendefixering kan skönjas. Ett trivsamt och komiskt samspel mellan stenhårda kvinnliga färgade agenten Sam Fuller (Regina King) och helvita Gracie gör att filmen inte faller platt till marken. Jag tycker det är roligt när de båda pucklar på varann och käftar i god polispartnerfilmsstil. Sam Fullers plågade min och bristen på leende när hon tvingas delta i PR-jippon med Gracie fick mig på gott humör. Det är svårt att lyfta upp en film lite grann när jag trodde jag skulle utsättas för två timmar nonsens och trams. Filmen är en lätt underhållande bagatell och det var mer än jag trodde det skulle vara, så det är gott betyg nog.

Sedan slänger jag in en brasklapp för om slutkommentarerna innan eftertexterna inte är ironiska och satiriska så är det nog det värsta fall av hybris som visats på duken någonsin! Är det allvarligt menat så får jag omvärdera hela min filmupplevelse. Då måste jag fått allt om bakfoten och missbedömt filmen helt. Vad vill du egentligen Sandra Bullock?

Innehållsförteckning:
Pekfingrar på Partons pattar
Kapten Kirk som bögig konferencier i träskepp
Transor som Tina Turner

Svensk premiär: 1 april 2005

Jörgen Krüsell: 05-04-01


 
> maila crew@bulldozer.nu