[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Mystic River


Mystic River

Jag minns att en av de första filmrecensioner jag skrev var en lustfylld totalsågning av Clint Eastwoods hyllade "De skoningslösa".
Hans erkännande som regissör avfärdade jag som en sentimental westernklyscha.
Jag blev grundligt utskälld av Clintan-fantasterna och vill minnas att han till och med fick en Oscar för bästa regi för just den filmen sen (som om det skulle vara en kvalitetsgaranti). Men nu Clintan, kommer upprättelsen. "Mystic River" är en riktigt bra film. Den sitter som en smäck faktiskt.

Ur filmen "Mystic river"
Sean (Kevin Bacon) och Jimmy (Sean Penn) i "Mystic river"
© Village Roadshow Films (BVI) Lmt

"Mystic river" bygger på Dennis Lehanes roman "Rött regn" och kretsar kring de tre barndomskamraterna Jimmy, Steve och Sean. Vi möter dem först som pojkar, en ödesdiger dag när Dave förs bort av två män i en bil. När han kommer tillbaka är inget sig likt mer och vännerna glider isär.
Denna traumatiska händelse sätter djupa spår hos dem alla tre och när vi möter dem igen 25 år senare är det en ny tragedi, ett mord, som fört dem samman.

De är nu tre familjefäder som valt helt olika inriktning i livet.
Jimmy (Sean Penn) är halvkriminell butiksägare. Sean (Kevin Bacon) är polis och Dave (Tim Robbins) är en kuf som inte riktigt funnit sin plats nånstans.

Filmen är tät, spännande och snyggt filmad.
Eastwood har lyckats skapa en speciell sorts ödesmättad och suggestiv stämning i filmen. Jag tänker på "LA Konfidentiellt", "Sleepers" (kanske för att Kevin Bacon är med i den också, fast där är han den stygge killen) och "Copland".
Det är ingen lättspydd actionthriller man bjuds, utan ett psykologiskt drama med flera bottnar och komplexa karaktärer.
Framför allt är de tre huvudrollerna helt lysande gestaltade.
Sean Penn har gjort många bra roller, men det här är en av hans absoluta höjdpunkter. Det glädjer mig också att Kevin Bacon får spela en hygglig kille för en gångs skull. Tim Robbins är också oerhört skicklig i sin tolkning av den svårtydde Dave.

Den här filmen skäms inte för sig på nåt plan, men det är först och främst skådespeleriet som lyfter den här rullen till oanade höjder. Det enda inslaget som jag stör mig på är en konstig bihandling med en förlupen polishustru som ringer konstiga telefonsamtal. Jag får "Falling down"-vibbar.
Å andra sidan finns det några scener som är klockrena och verkligen känns in i märgen. En eloge också för att manuset tillåter flera av birollerna att ta ordentligt med plats. Tänker främst på Marcia Gay Harden som spelar Daves fru Celeste.

Det behövs inte alltid en bombastisk stråkorkester för att spela en symfoni.
Gå och se rätt och slätt.

Innehållsförteckning:
Morpehus (Laurence Fishburne) som cool snut
Floden Mystic
Pedofiler
Sorg
Hämnd
Fädernas synder

Svensk premiär: 31 oktober 2003

Mia Gustavsson : 03-10-31


 
> maila crew@bulldozer.nu