[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Nathalie

Nathalie

Ibland frågar jag mig, ofta efter att ha sett en riktigt udda och cool fransk film som "Vidoq" eller "Dobermann", varför det visas så jämmerligt få franska filmer på svenska biografer.
Svaret är givetvis att fransmännen är konstiga och om vi inte redan från början varit kloka nog att inte kalla en belgisk maträtt för "franskstekta" så hade vi nog vid det här laget käkat "frihetsfrittar" på McDonalds.

Ur filmen "Nathalie"
Frankrikes sexigaste medelålders man och en kvinna som är lagom ålder för honom att ha ett förhållande med.
© Triangelfilm

Varför är fransmännen konstiga då, frågar givetvis frankofilerna.
Tja, till att börja med har de fått för sig att Gerard Depardieu är sexig. Räcker inte det? Han är förvisso en duktig skådis, men varför casta honom varje gång det skall vara en sexig medelålders man? Karln har alltid sett mer ut som smakprovare nere på creperian än någon "first lover".

Sen kommer den här grejen med den franska synen på äktenskapet. I Gallien är det tydligen helt på sin plats att vara otrogen. Såpass mycket på sin plats att filmer som handlar om otrohet sällan är begripliga för oss mer hämmade nordbor. I den här filmen till exempel så kommer huvudpersonen Catherine (Fanny Ardant) på sin make Bernard (givetvis porträtterad av just Gerard Depardieu) med att vara otrogen. Detta förklarar Bernard bort med att de ju har glidit ifrån varandra och inte längre har sex.
Istället för att göra något av de enda två vettiga alternativen, skicka ut Bernard på ändan eller tillsammans ta itu med deras äktenskapliga problem hos en terapeut, så beslutar sig Catherine att hon skall hyra en ung snygg prostituerad som ska ha ett förhållande med Bernard.

Sagt och gjort, den unga snyggingen (Emmanuelle Béart) på kvartersbordellen vid Catherines kontor blir hyrd och får under det antagna namnet Nathalie i uppdrag att förföra Bernard.
Catherine vill dock höra alla snaskiga detaljer och efter varje litet kärleksmöte Bernard och Nathalie emellan dyker Catherine upp och frågar ut förförerskan. Uppenbarligen blir hon en smula äcklad av dessa detaljer och blir allt mer främmande inför sin man.

Egentligen är det inte en så värst dålig film, men någonstans känns det för mig som om premisserna inte riktigt hakar i varandra.
Hela Catherines och Bernards äktenskap känns bara konstigt.
Catherines besatthet av Nathalie är underlig och den vänskap som börjar spira mellan hustrun och "älskarinnan" är rent ut sagt bisarr.

Men hur som helst, det enda rådet jag har till Catherine är:
"Antingen tar du dig i kragen och slänger ut din slashas till otrogen karl, eller så kommunicerar du med honom för att lösa era problem. Allt annat är bara irrationellt beteende. Så skicka frihetsfrittarna nu är du snäll."

Innehållsförteckning:
Otrohet
Prostitution
Besatthet
En inte helt oväntad twist på slutet

Svensk premiär: 19 mars 2004

Harald Åberg : 04-03-20


 
> maila crew@bulldozer.nu