[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - National Treasure

National Treasure

Så var det dags för årets andra Jerry Bruckheimer-produktion.
Efter sommarens axelryckning "Kung Arthur" är det nu dags för producenten att samarbeta med Nicolas Cage igen i filmen "National Treasure".


Ur filmen "National Treasure"
Nicolas Cage med kumpaner vanhelgar USA:s (och därmed världens) viktigaste dokument.
© BVI International

Tidigare har samarbetet med Nicolas Cage fungerat bra. Eller ja, i alla fall någon gång för länge sedan.
"The Rock" var i mitt tycke en riktigt bra action-film, men sedan dess har det gått utför med filmer som "Con Air" och "Gone in 60 seconds".
Tyvärr är "National Treasure" mer i nivå med de senare än den förstnämnda.

När Ben Gates (Nicolas Cage) som ung pojke får veta att hans familj förvarar en stor hemlighet, den första ledtråden som ska leda till tempelriddarnas undangömda skatt, svär han på att hitta skatten.
Eftersom skatten kommit till Amerika och gömts undan av dem som en gång grundade Amerikas förenta stater finns naturligtvis både den eventuella skatten och ledtråd efter ledtråd i det stora landet i väster.

Man kan verkligen se framför sig hur producenterna i Hollywood har resonerat.
Efter succén med boken "Da Vinci-koden" har man förstått att tempelriddare och kluriga gåtor går hem i stugorna. Problemet är bara ett; den boken utspelar sig i Europa. Och det skulle ju va fan om inte världens bästa land skulle ha världens bästa "gåtor som leder till gamla skatter"-historia.

Detta leder till vissa problem. De där kluriga gubbarna som gömde skatten för drygt tvåhundra år sedan gömde ju inte undan ledtrådar i golvplankorna i bostadshus precis utan varenda berömd turistattraktion ska synas i bild minst en gång. Något som drar ner den redan låga trovärdigheten i filmen.

Som actionfilm är "National Treasure" egentligen ganska tråkig.
Några vidare actionscener finns inte trots att Ben Gates med följe jagas av både skurkar och FBI, och även om det hela tiden måste hända något blir det bitvis lite långtråkigt eftersom man inte riktigt kan engagera sig. Det enda det höga tempot bidrar till är att rollfigurerna blir platta och utan personlighet.

Men som matinéäventyr är den faktiskt helt okej.
Den är välgjord, skådisarna gör ett hyfsat jobb med det lilla material de har att jobba med - i alla fall de som inte tar filmen och sig själva på så stort allvar - och gåtorna kan väl vara lite spännande även om man tyvärr aldrig själv ges tillfälle att klura på dem eftersom lösningen alltid kommer så fort.
Tyvärr stannar också filmen vid att vara ett hyggligt matinéäventyr.

Har man inget bättre för sig under två timmar så får man skaplig underhållning för stunden. Man har det inte tråkigt men man får inte direkt ut något av filmen.
Den är inte nyskapande utan känns mest som ett amerikaniserat plagiat av "Da Vinci-koden", och vill man se underhållande action finns det bättre filmer att se. Låt oss hoppas att den kommande filmatiseringen av boken "Da Vinci-koden" blir bättre än det här.

Innehållsförteckning:
Nicolas Cage besöker Washington
Nicolas Cage besöker Philadelphia
Nicolas Cage besöker New York
Självständighetsförklaringen besöker samma ställen
Långsökta ledtrådar
Varför inget hemligt sällskap som skyddar skatten idag?

Svensk premiär: 29 december 2004

Axel Roos : 04-12-30


 
> maila crew@bulldozer.nu