[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Hitta Nemo


Hitta Nemo

(Finding Nemo)

Pixars senaste tecknade alster "Hitta Nemo" utspelas under vattenytan.
Clownfisken Marvin lever på ett korallrev med sin son Nemo.
Marvins clownfru har blivit fiskmat och detta har gjort att Marvin är väldigt överbeskyddande, vilket irriterar det lilla energiknippet Nemo. Föga förvånande så lyssnar inte Nemo helt och fullt till pappa Marvins förmaningar och råkar rejält i klistret.

Ur filmen "Hitta Nemo"
Marvin i sällskap med den förvirrade Doris och den skånska AA-hajen.
© BVI

Nemo blir nämligen fångad av en amatördykare och förd till dennes akvarium på en tandläkarmottagning. Nu är det upp till Marvin att finna och rädda sin son ur fångenskapen.
Resan till tandläkarmottagningen kantas av faror och djur av alla de slag.
Allt från pelikaner till en skölpadda som pratar gotländska möter Marvin under simturen mot Sydneys hamn.
Framför allt möter Marvin fisken Doris som försöker hjälpa honom på färden, men hennes usla närminne ställer till det gång efter annan.
Ett mycket bra val att låta Ulla Skoog göra den svenska röstversionen då hon är mycket rolig med träffande repliker och bra timing.
Vill man se den engelska språkversionen så får man lyssna till Ellen DeGeneres, vilket man nu föredrar, men undertecknad har bara sett den svenska.
Överlag så innehåller "Nemo" ett rikt persongalleri, fast i djurform så att säga. Demokratiskt nog så finns de flesta av Sveriges dialekter representerade nere i havets djup och röstinsatserna låter engagerade, som om de vore på plats, något som allt för ofta missas när det ska till och dubbas. Det är faktiskt så att en sån här film står och faller med röstinsatserna. Lever rösterna så lever också filmen. "Nemo" lever i hög grad.

Miljön är perfekt animerad, vacker, och levande.
Här har animatörerna gjort väl ifrån sig. Det flödar verkligen av liv i bilderna och ansiktena och kropparna har uttryck och språk. Tack och lov så flyter inte bara små animerade föremål omkring som om de vore maskiner.
Här finns allt fogat samman till en fungerande enhet.
I "Nemo" finns levande dialog, levande figurer och en levande historia. Svårare än så behöver det inte vara.

På vägen hem satt jag och försökte härma hajens skånska "hallå" som av någon anledning roade mig mest av allt. Hajarna ja…
Bara en sån sak som att de hade möte i stil med Anonyma Alkolister där de erkände sina svårigheter med att undvika att äta upp andra fiskar.
Fantasin flödar, så jag tycker nog att gammal som ung ska följa med Marvin på hans äventyr och svepas med i en perfekt animerad film med en historia och ett genomförande som lär bli svårt för Disney & co att överträffa.


Innehållsförteckning:
Mikael Persbrandt som ärrad akvariefisk
Mordmusiktemat från "Psycho"
Ingen "Lilla sjöjungfrun" i sikte
Tjatiga måsar

Svensk premiär: 14 november 2003

Jörgen Krusell : 03-11-13


 
> maila crew@bulldozer.nu