[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - The New Guy


The New Guy

High school-komedier om töntar som blir poppis har nästan kommit att forma en egen genre inom den amerikanska mainstreamfilmen.
Det var tack och lov ett tag sedan sist, men nu är det tydligen dags igen. "The New Guy" följer mallen till 100 procent.

Ur "The new guy"
Nya coola killen Gil (DJ Qualls) gör succé i nya skolan.
© Sony Pictures

Dizzy Harrison är skolans värste loser. Ingen (förutom hans tre nördiga kompisar) gillar honom och han är ständigt föremål för grymma practical jokes och allmänt förakt.
Förnedringen är total då han lyckas med konststycket att offentligt få sin penis stukad av en åttioårig bibliotekarie (!)

På något sätt – jag har glömt hur – lyckas han hamna i fängelse, och träffar där en riktig bad boy vid namn Luther. Luther instruerar Dizzy i hur man skaffar sig en ny, farlig framtoning.
Dizzy lyssnar och lär. Väl tillbaka i skolan ser han till att bli relegerad och hamnar så på en ny skola där han skapar sig en ny identitet och image.
Dizzy Harrison har transformerat sig själv till värstingen Gil Harris och blir snart beundrad och respekterad av såväl tuffingarna som töntarna.

Nu börjar klichéerna staplas på hög.
Här finns den tuffe ledarkillen som utmanar Dizzy/Gil och själv får på nöten.
Här finns den snygga cheerleaderbruden som faller för den farlige (men innerst inne godhjärtade) coolingen. Här finns töntarnas revansch, de typiska bajs-, kuk- och bögskämten, lättklädda tjejer, postmoderna referenser till tidigare filmer, det obligatoriska popsoundtracket som ligger som en matta över allt annat och till på köpet ett riktigt smörigt slut.
Nyskapande? Nej. Tråkigt? Ja.

Det enda som får mig att dra en aning på munnen är alla de musiker och kändisar man har lyckats klämma in i diverse biroller: Gene Simmons som soulpredikant, Vanilla Ice som argsint skivbutiksbiträde, Henry Rollins som fångvaktare samt Tommy Lee, Tony Hawk och David Hasselhoff i cameo-roller som sig själva. Men inte ens detta utnyttjas till fullo utan blir mest ett halvtamt försök av filmmakarna att vara lite spexiga.

För den som gillar high school-film i största allmänhet rekommenderas hellre att gå till videobutiken och hyra "American Pie", "Alla var där", "She's All That" eller att försöka få tag på åttiotalsklassikern "Fast Times at Ridgemont High" (med den fantastiska svenska titeln "Häftigt drag i plugget").
De är alla minst tio gånger bättre än "The New Guy", och dessutom slipper man billigare undan.
high school-filmen är död! Länge leve high school-filmen!

Innehållsförteckning:
Gamla skämt
Slitna klichéer
Återanvända teman
Repriserade stilgrepp

Svensk premiär: 21 mars 2003


Albin Valsinger : 03-03-20


 
> maila crew@bulldozer.nu