[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Open water

Open Water

Den amerikanska hypen kring "Open Water" kan på många sätt liknas vid den som uppstod när "The Blair Witch Project" hade premiär för fem år sedan. I bägge fallen handlar det om småläskiga, digitalt filmade lågbudgetproduktioner på temat "vilse i det okända".
Men här är den ändlösa skogen utbytt mot öppet hav, och spökena har ersatts med hajar
.

Ur "Open water"
Ett par som är ute på djupt vatten. Det kan du fetinghaja.
© Scanbox

Filmen börjar med att ett stressat storstadspar, Daniel och Susan, åker till Karibien på en välbehövlig semester. Första morgonen efter ankomsten bestämmer de sig för att åka med på en båttur som ska ta dem ut till ett korallrev för en timmes nöjesdykning. Men när tiden är ute gör charterarrangörerna ett misstag vid inräkningen av deltagarna, vilket leder till att sällskapet lämnar Daniel och Susan åt sitt öde mitt ute i oceanen.

När huvudpersonerna kommer upp till ytan och märker vad som hänt lyckas de till en början hålla sig relativt lugna, förvissade om att båten ska komma tillbaka så snart misstaget har upptäckts. Men efter flera timmar i vattnet, utan varken båtar eller land så långt ögat når, sätter oron in på allvar och det blir knappast bättre av att hungriga hajar börjar cirkulera kring det övergivna paret...

På papperet låter handlingen ganska lovande, men det är inte helt lätt att omvandla det hela till en fängslande filmupplevelse. Regissören och manusförfattaren Chris Kentis (som tillsammans med sin hustru och producent Laura Lau även står för filmningen) lyckas i sina bästa stunder skapa en lätt panikkänsla där rädslan för det okända som lurar under ytan smittar av sig på åskådaren. Men topparna är inte särskilt många och i längden blir det nästan lite långtråkigt.

Det är naturligtvis svårt att göra underverk med så pass begränsande förutsättningar. Två personer, ett gäng hajar och miljarders kubikmeter vatten lämnar inte mycket utrymme varken för oväntade intrigvändningar eller särskilt spännande scenerier. Det faktum att man använt sig av riktiga hajar istället för halvtaffliga datoranimationer höjer dock realismen ett snäpp och vetskapen om att filmen faktiskt baseras på verkliga händelser kan också bidra till visst obehag.

"Open Water" duger hyfsat för den som inte har några som helst förväntningar och känner sig sugen på lite oraffinerad lågbudgetspänning. Men filmen som helhet kommer knappast att få någon att kissa på sig av rädsla.
Den som har köpt de amerikanska recensenternas lovord rakt av kommer således att gå ut ur salongen med ett besviket uttryck i ansiktet och snustorra brallor.

Innehållsförteckning:
Hyfsad början på semestern
Mindre rolig fortsättning
Kyla, hunger och hajar
Vatten
Vatten
Vatten

Svensk premiär: 29 oktober 2004

Albin Valsinger : 04-10-28


 
> maila crew@bulldozer.nu