[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Operation: Swordfish


Operation: Swordfish

Det här är kanske världens sämst tajmade film.
Här i Sverige får denna annars ganska njutbara actionhistoria premiär bara ett par dagar efter att kapare styrt jumbojettar fullastade med bränsle in i såväl Pentagon som World Trade Center.

Ur filmen "Operation Swordfish"
Skurken Travolta och hans skurk-kompis.
© Warner Bros

För den som sett de explosionerna repriseras i olika vinklar tusen gånger på CNN, och som i direktsänd TV sett ett av världens största kontorshus falla samman finns det ytterst lite som kittlar i den här filmen.
Talet om hänsynslöshet och den oerhörda känslokylan som präglar filmens antagonist, spelad av John Travolta, lämnar betraktaren med en ganska besk och obehaglig eftersmak.

Jag är annars en som uppskattar en bra actionrulle och brukar kunna sila bort explosionsunderhållning som just underhållning. Den här gången faller det dock platt. Dominic Sena som regisserade "Kalifornia" såväl som "Gone in 60 Seconds" har här brett på ganska rejält med internationella playboyterrorister, hackers, babes och teknobabbel.
Visst blir det soppa men en i vanliga fall ganska så kryddig sådan.
Kan man acceptera att den finska elithackern Axl Thorvalds (!) talar tyska med sin advokat och att inte en teknisk term sitter där den skall så är det ju rätt så tufft.
Ungefär som en Steven Segal-film fast utan själva pösmunken.
Det är bara det där med explosionerna, jag skulle vilja vänta ett litet tag innan jag ser luftburna föremål plöja in i skyskrapor tack.

Innehållsförteckning:
John Travolta i överspelstagen
Halle Berry flashandes tuttarna
Hugh Jackman som familjepappa på dekis/superhacker
Inte en trovärdig teknisk detalj
1024 bitars enkryption i brandväggen
Lite för känsligt tema just nu

Svensk premiär: 14 september 2001

Harald Åberg : 01-09-14


 
> maila crew@bulldozer.nu