[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Proof of life-surfa:
> Warners sida om filmen

Läs mer:
> Tillbaka till filmarkivet

 

>> sett - film - recension - Proof of Life


Proof of Life

People take hostages all over the world, wait for contact, make a demand and then negotiate it.
For the family, it's emotional.
For the kidnappers, it's just business.

Filmaffisch "Proof of life"Alice (Meg Ryan) och Peter Bowman (David Morse) är ett amerikanskt par som bor och arbetar i ett fiktivt latinamerikanskt land kallat Tecala.
Peters karriär går i stå när det multinationella oljebolag han jobbar för får ekonomiska problem och äktenskapet krisar när frun längtar hem till "civilisationen" (Amerika får man förmoda).
Mitt i denna röra blir Peter Bowman kidnappad av den inhemska gerillan, ELT, som mest verkar röka braj och odla Che Guevara-skägg mellan sina slumpartade kidnappningar av västerlänningar.
Medan Peter förs till ett läger i bergen av sina fångvaktare dyker den tuffe "Kidnap & Ransom"-agenten Terry Thorne (Russel Crowe) upp hemma hos den oroliga frun. Firman han jobbar för har specialiserat sig på att förhandla med kidnappare och frita kidnappningsoffer. Och han själv har knappt hunnit vaska av sig blodet från ett uppdrag mitt under brinnande krig i Tjetjenien.
Men när det visar sig att varken Peters företag eller försäkringsbolaget vill betala för tjänsten blåses uppdraget av.
Nånstans i detta skede förvandlas dock den kallhamrade, tyste och effektive fd brittiska säkerhetsagenten till en ganska så blödig och vekhjärtad hjälte.
En darrande underläpp från en blond hemmafru får honom att skippa saker som ekonomisk vinning och professionell inställning. Han tar sig på egen hand an fallet.Och fru Bowman.

Meg Ryan som annars mestadels spelar den söta, förvirrade och käcka flickan i kärlekskomedier visar att det går att spela en helt annan typ av roll med nästan exakt samma attribut. Gullerufsigt hår, munplut och tårfyllda rådjursögon funkar lika bra till en "girl next door" som till en sörjande kidnappnings-änka.
Russel Crowe har också funnit en mix av hårdkokt hjälte och vekhjärtad hjärtekrossare som funkar i alltifrån "Gladiator"-kostym till polisuniform. Han klarar givetvis här utan problem att vara både professionell skurkdödare och trygg axel att gråta ut mot.
David Morse spelar med bravur en ego-amerikan som tjurskalligt vägrar böja sig för petitesser som en försummad fru, ett korrumperat multinationellt oljebolag eller ett helt band med galna gerillakämpar.
Ytterligare en roll att nämna är David Caruso, som Terry Thornes gamla polare Dino, som sätter lite krydda på den tillställning som annars lätt hade blivit en middag för tre.

Filmens mix av relationsdrama och svettframkallande action funkar förvånansvärt bra. Inledningsscenens sprutande actionadrenalin kanske utlovar lite väl mycket av den spänning som sedan låter vänta på sig till slutet innan den visar sig igen.
Tröttsamt blir det givetvis när de vanligaste klyschorna om u-länder, gerilla, Sydamerika, knakande äktenskap och hårda killar rutinartat rapas upp.
Filmen kommer inte att gå till historien som en av de mest minnesvärda och den kommer troligen inte heller att belönas med några guldgubbar, men den håller hög kvalitet i en genre som ofta är eftersatt - lättsmält action med lite seriösa kärlekskomplikationer och minimalt med biljakter.

Filmen är baserad på "Adventures in the Ransom Trade", en artikel i Vanity Fair om verklighetens K&R-agenter samt även på Tom Hargroves bok " Long March to Freedom" om hur han kidnappades av den colombianska gerillan.

Regissören Taylor Hackford har tidigare jobbat med manusförfattaren Tony Gilroy i filmer som "Djävulens advokat" och "Dolores Claibone". Han har dess förinnan gjort ett stort antal filmer i Hollywood , alltifrån "En officer och en gentleman" & "La Bamba" till den uppmärksammade dokumentären "When we were kings" om Muhammed Ali & George Foreman.

Musiken i filmen är ovanligt bra, men det kan bero på att Danny Elfman har ett finger med i spelet vilket alltid brukar ge ett speciellt sound ("Batman", "Sleepy Hollow", "Edward Scissorhands" mfl).

Innehållsförteckning:
Dum-farliga gerillamän med Che Guevara-komplex
Söt-tuff-skör hemmafru i Meg Ryan-tappning
Hård-mjuk-megatuff kindnapparförhandlare i Russel Crowe-tappning
Ocivilicerat land i Sydamerika-tappning
Återhållen passion
Djungel och lera
Snyggt foto
Bra Danny Elfman-soundtrack

Svensk premiär: 16 mars 2001


Mia Gustavsson : 01-03-24


 
> maila crew@bulldozer.nu