[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Rock Star


Rock Star


Denna Judas Priest-cover i filmformat är en orgie i 80-tal, skinnbrallor, groupies och rockstjärne-klyschor.
Mark Wahlberg i ful, långhårig pudelrockperuk är ett slags hår(d)rockens svar på Askungen.
Från kickad sångare i ett coverband som imiterar idolerna "Steel Dragon" till erbjudande om att ersätta den så avgudadade sångaren Bobby i originalbandet.
Från okänd till hårdrocksstjärna på nolltid alltså.

Ur filmen "Rock Star"
Mark Wahlberg, pudelfriss, skinnbrallor och rock'n'råjämraroll i "Rock star"
© Warner Bros

Med den nya berömmelsen kommer droger, sex och ett helt nytt liv som inte riktigt passar med småstadsgrabbens tidigare värderingar.
I bakvattnet hamnar bland annat flickvännen Emily (Jennifer Aniston) som inte finner sig i att vara ett bihang bland de andra desillusionerade, blonderade, silikonstinna rockstjärnefruarna.

Filmen sägs vara mycket löst baserad på historien om när Tim "Ripper" Owens ersatte Rob Halford som sångare i det engelska hårdrocksbandet Judas Priest.
Från att ha varit ett okänt fan i ett coverband blev han själv stjärnan i sitt favoritband.
Filmens arbetsnamn var Metal God (efter Judas Priest-låten "Metal Gods"), men produktionsbolaget Warner Bros fick släppa det på grund av att Rob Halford registrerat det som sitt eget varumärke.
Från början skulle också Judas Priest ha samarbetat med filmteamet och skrivit soundtracket till filmen, men efter bråk med Warner drog de sig ur projektet helt. Judas Priest var nämligen missnöjda med hur dåligt manuset stämde med verkligheten och ville ha möjlighet att påverka det, något som filmteamet var helt emot.
Journalisten Andrew Revkin, som skrev den artikel om Ripper som producenten Robert Lawrence läst och inspirerats av, och som också var rådgivare under filminspelningen, sa följande om detta bråk:

"They wanted to see screenplays. If you were Warner Bros. ... would you want a bunch of middle-aged former heavy metal stars to have creative control? No."

Ripper Owens säger i en intervju att Mark Wahlbergs karaktär Chris Cole har så lite att göra med honom att han inte tycker att filmen handlar om Judas Priest, en sak som även Warner har som officiell hållning.
Troligen för att inte bli stämda av Judas Priest.
Men visst finns det likheter, eller åtminstone fina passningar.
Steel Dragons
originalsångare Bobby Beers får till exempel kicken för att han är gay och har kort hår under sin pudelfrissperuk...
Man har dock inte sparat på krutet när man försökt att återskapa den riktiga 80-talshårdrockens storhetstid.
Manusförfattaren John Stockwell åkte med hårdrockbandet Pantera på turné för att på ett riktigt sätt kunna skildra det hårda rock'n'roll-livet. Flera av de som spelar bandmedlemmar i coverbandet Blood Pollution och Steel Dragon är hårdrocksmusiker även i verkligheten.

Mark Wahlberg gör i princip samma roll som den han slog igenom med i porrstjärne-rullen "Boogie nights". En lite naiv kille som går från okänd till stjärna och bländas av sitt nya liv. Men det är också den enda likheten. Den här filmen spelar inte alls i samma liga och har naturligtvis ett mycket mer tillrättalagt budskap.
Jennifer Anistons förstående rockstar-flickvän känns inte riktigt trovärdig och mycket av filmen verkar mer som en parodi än som en äkta och kärleksfull skildring av rockvärlden.
Det är groupies, sexorgier, droger och extremt mycket rock'n'roll-myter travade på varandra. Det känns inte särskilt överraskande eller nyskapande, eller för den delen spännande heller.
Men filmen har också sina ljusa stunder. "Marky Mark" har som gammal artist en naturlig närvaro och utstrålning som inte minst kommer till sin rätt i de flitigt förekommande konsert-scenerna.
En annan person som gör en storartad insats i filmen är Timothy Spall, som är bandets manager Mats. En sån där härligt streetsmart cyniker av den gamla skolan, men som innerst inne är en hyvens kille.
Dessutom rockar musiken fett även om Rainbow-klassikern "Long live rock'n'roll" från -78 får samsas med Bon Jovis "Livin' on a prayer", Kiss "Lick it up" och en och annan mindre rockig 80-talslåt.

En film som inte på något sätt är banbrytande, men som lockar fram småleendet och funkar som fin nostalgi för gamla rockers.
Ett besök på Blood Pollutions fejkade hemsida med härlig 80-talslook är att rekommendera.

Filmfakta:

Steel Dragons medlemmar:
- Jeff Pilson spelar basisten Jörgen ( i verkligheten medlem i Dokken och har spelat med Dio)
- Zakk Wylde som spelar gitarristen Ghode är Ozzy Osbournes gamla gitarrist.
- Jason Bonham spelar trummisen A.C och är förutom son till Led Zeppelin-trummisen John Bonham också själv hårdrockstrummis och har spelat med bl.a Jimmy Page.
- Kirk Kuddy och Bobby Beers spelas av skådespelare.

Blood Pollutions medlemmar:
- Blas Elias är trummisen Donny (i verkligheten medlem i Slaughter).
- Nick Catonese spelar gitarristen Xander (i verkligheten är han med i Zakk Wyldes band Black Label Society)
- Brian Vander Ark spelar basisten Ricki (som i verkligheten är medlem i The Verve Pipe).
Skådisen Timothy Olyphant spelar Chris bästa vän Rob som är gitarrist i bandet.
Stephan Jenkins är Bradley, den sångare som ersätter Chris i Blood Pollution. Han är i vanliga fall medlem i Third Eye Blind och har medverkat på en Limp Bizkit-platta och producerat åt Run DMC.

Det kan också nämnas att Rod Stewarts fru (eller om hon nu är ännu en av hans ex-fruar) Rachel Hunter passerar förbi som fotomodellhustru till A.C.

Sammy Hagar och Marilyn Manson-basisten Twiggy Ramirez har bidragit med några av de låtar som specialskrivits åt Steel Dragon och Blood Pollution.

Innehållsförteckning:
Skinnbrallor utan kalsonger under
Karlar med längre hår och mer mascara än flickorna
Flickor av modell blonderade groupies
Orgier
Snabba bilar
TV-apparater kastade från hotellrumsfönster
Arenakonserter
Sex
Droger
Rock'n'roll
Nostalgi

Svensk premiär: 7 december 2001

 

Mia Gustavsson : 01-12-06

 

 


 
> maila crew@bulldozer.nu